TERNAT - Gevelscans maken energieverlies zichtbaar

C21

TERNAT - Gevelscans maken energieverlies zichtbaar

4bd598c8-3bd3-4f46-ab1f-ee74894a1308
 
Fb4161ec-e0a7-4b5e-bb59-c2ca83b2be9e
Veel belangstelling voor benovatie in De Ploter
 

Het lokaal bestuur Ternat organiseert i.s.m. Bond Beter Leefmilieu, het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap), Energiehuis 3W+ en Klimaatpunt Pajottenland collectieve wijkbenovatie, van warmtescans tot totaalrenovatie. In december werd in de wijk tussen het tankstation op de Assesteenweg en De Ploter warmtescans gemaakt met een drone door Klimaatpunt Pajottenland en Zennevallei. Op woensdag 18 januari werden deze gevelscans aan de bewoners van deze wijk voorgesteld. 

 

De eerste stap van de wijkbenovatie is een gevelscan. Zo’n scan geeft een eerste indruk van warmteverliezen in een woning. De bewoner krijgt een goed idee over hoe energiezuinig de woning  is, en kan daarna makkelijker gericht renoveren.  

 

“Vlaanderen wil dat tegen 2050 al onze woningen gerenoveerd worden tot een A-label. Hiervoor is een grote inhaalbeweging nodig. Met projecten als dit hopen we deze renovatiegolf te versnellen. 

Je woning benoveren heeft ook heel wat voordelen. Je verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, de waarde van je woning stijgt en je bewijst het klimaat een grote dienst. ” aldus Geert De Feyter (schepen voor duurzame ontwikkeling).

 

Inwoners uit de wijk konden op 18 januari 2023 hun gevelscan bekijken en kregen tijdens het infomoment meer informatie over het project ‘Collectieve wijkbenovatie’. Naast de gevelscan bestaat het traject uit: een doorlichting van de woning, een individueel besparingsplan, een berekening van de beste ingrepen rond isolatie, verwarming en zonne-energie, begeleiding bij de uitvoering van deze ingrepen via lokale aannemers en hulp bij het aanvragen van de premies en renovatieleningen via lokale woonconsulenten.

 

Door de tussenkomst van het lokaal bestuur, kost deze begeleiding aan de bewoners slechts €100. Gaat de bewoner over tot minstens één renovatie-ingreep, dan wordt deze €100 zelfs volledig terugbetaald. 

 

“We evalueren dit project en bekijken om het uit te breiden naar andere wijken in Ternat” geeft Geert De Feyter nog mee.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2023
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 29 nov 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 19 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 08 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 07 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 07 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 05 nov 2023

archief