TERNAT - Gemeente en Zender organiseren workshop ‘bloemenwagens bouwen’

C21

TERNAT - Gemeente en Zender organiseren workshop ‘bloemenwagens bouwen’

989e1120-c9e8-4bff-9112-a20a713809c6
In de jaren zestig…
 

Om de traditie van de jaarlijkse Pinkster bloemen- en folkorestoet  te promoten organiseert de gemeente i.s.m. ZENDER een workshop ‘bloemenwagens bouwen’ op maandag 6 februari 2023 in CC De Ploter

 

Sinds 1912 trekt de bloemenstoet van Ternat op Pinkstermaandag traditiegetrouw door de straten van de gemeente. Zij is niet alleen de op één na oudste van de lage landen maar ook de enige voorjaarscorso in Vlaanderen. Sinds 2013 is de bloemencorso van Ternat dan ook erkend als waardevol immaterieel erfgoed. Om deze goede en mooie traditie in ere te houden organiseert lokaal bestuur Ternat i.s.m. ZENDER een workshop ‘bloemenwagens bouwen’. 

 

Om verenigingen, organisaties, wijken… te ondersteunen en te stimuleren om deel te nemen aan de bloemencorso en deze belangrijke Ternatse traditie levend te houden, organiseert het lokaal bestuur

i.s.m. ZENDER een workshop ‘bloemenwagens bouwen’ op maandag 6 februari 2023 om 20u00 in CC De Ploter.

 

“Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk om deze gemeenschapsversterkende traditie te koesteren en door te geven aan de volgende generaties. Daarom organiseren we niet alleen deze workshop maar helpen we verenigingen, enthousiastelingen, wijken en groepen ook financieel en logistiek.” Aldus Michel Vanderhasselt (burgemeester Ternat)

 

Geschiedenis Bloemenstoet Ternat

 

De bloemenstoet zag in 1912 het levenslicht naar aanleiding van de gemeentelijke verkiezingen. Dat jaar werd Theofiel Poodt (1858-1936) verkozen als burgemeester en om dit te vieren reden de gebroeders Poodt rond in de straten met bloemen versierde wagens. Ze deden dit om de overwinning te vieren én een ode aan de lente te brengen. Of zoals ze het zelf omschreven: "Een loflied ter ere van Vera". 

 

Een succes want het jaar nadien werd de optocht herhaald. Sindsdien rijdt de corso jaarlijks uit, al is niet met zekerheid geweten of de optocht ook plaatsvond tijdens de oorlogsjaren.

 

Tot de jaren 1970 werden er per wijk, muziek- of andere vereniging of school een wagen gebouwd en werd er onderling gestreden om de mooiste wagen. Vanaf de jaren 1990 nam het aantal deelnemende groepen af en namen steeds meer carnavalswagens deel aan de optocht. Deze laatsten werden vanaf 2004 geweerd en sindsdien zijn we teruggekeerd naar de succeselementen van weleer.  

 

Inhoud workshop

 

Tijdens deze workshop lichten enkele deelnemers van de bloemencorso van Loenhout en Blankenberge hun kennis en expertise over het bouwen van de wagens toe. De verschillende technieken om wagens te bouwen worden uitgelegd. De financieringsmogelijkheden, het gebruik van snijbloemen en de verschillende soorten bloemen komen aan bod. De workshop is helemaal gratis. 

 

Bloemenstoet Ternat 2023

 

De bloemenstoet Ternat gaat dit jaar door op Pinkstermaandag 29 mei 2023. Het thema dit jaar ‘Sprookjes’ spreekt alvast tot de verbeelding om mooie wagens te bouwen. Inschrijven voor deelname aan de bloemenstoet kan via www.ternat.be/kermissenjaarmarkt en dit t.e.m. 5 mei 2023.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2023
Guido van Cauwelaert
Erfgoed Ternat
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 27 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 26 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 26 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 23 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 11 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 09 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 05 jan 2023

archief