TERNAT - Onderzoek werking verkeerslichten Assesteenweg

C21

TERNAT - Onderzoek werking verkeerslichten Assesteenweg

Img_3207_knip
 

De lange files op het kruispunt van de Assesteenweg met de Kerkstraat en de Terlindenstraat zijn de aanleiding dat Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de komende weken een onderzoek voert om de groentijd op dit kruispunt aan te passen. In de gementeraad waren er vanuit de verschillende fracties reeds vragen geformuleerd over de werking van de lichten. Het gemeentebestuur sprak daarop het Agenschap aan.

Half februari 2023 werd het kruispunt van de Kerkstraat/Terlindenstraat met de Assesteenweg opnieuw opengesteld voor het verkeer. De nieuwe lichtenregeling moest zorgen voor een conflictvrij kruispunt maar zorgde ook voor lange files tijdens de (voor)avond

“AWV onderzoekt op vraag van ons de groentijd op het kruispunt. De hinder heeft een grote impact op de verkeersdoorstroom van en naar het centrum van Sint-Katherina-Lombeek. Het is alvast belangrijk om als autobestuurders, bij het oversteken van de Assesteenweg, goed aan te sluiten op je voorligger. Een onderbreking op de kring (lees: geen detectie van een auto) zorgt er immers voor dat het licht onmiddellijk op rood springt.” aldus Gunter Desmet schepen van mobiliteit.

 

Bij de vernieuwing van het kruispunt werd extra aandacht gegeven aan de zwakke weggebruikers. Als automobilist lijken de regelingen van de lichten soms inefficiënt, maar ze zorgen voor een grotere verkeersveiligheid doordat fietsers en voetgangers extra groentijd krijgen. Ook het openbaar vervoer krijgt voorrang in de lichtenregeling. Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de Kerkstraat af en toe minder groen krijgt dan maximaal mogelijk of nodig, omdat er bussen op de Assesteenweg of in de Terlindestraat gedetecteerd werden.

 

De groentijd vanuit centrum Ternat en Sint-Katherina-Lombeek geeft, ondanks deze maatregelen, regelmatig lange files uit beide richtingen. Hierdoor ontstaan er heel wat gevaarlijke situaties: auto’s rijden door het rood of langs de parking van het tankstation. Veel autobestuurders mijden het drukke kruispunt en zoeken alternatieve routes langs woonstraten zoals de Ternatstraat en de Peter Benoitstraat. Beiden straten kreunen momenteel van het sluipverkeer en zorgen voor heel wat overlast voor de bewoners.

 

“AWV verzekert ons alles in het werk te stellen om binnen de verkeersveiligheid naar oplossingen te zoeken en deze ook te implementeren. Na de paasvakantie start het onderzoek door AWV.” vervolgt Gunter Desmet.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2023
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Ingezonden | 14 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 13 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 09 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 05 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Redactie Editiepajot | 03 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 30 jan 2024

archief