TERNAT – Veilig fietspad aan stationsomgeving

C21

TERNAT – Veilig fietspad aan stationsomgeving

Editiepajot_ternat_schepen_jean_dooms_foto_ludo_van_der_cammen
Schepen van openbare werken Jean Dooms. - Foto Ludo Van Der Cammen.
 

Het gemeentebestuur van Ternat gaat volgens schepen van openbare werken Jean Dooms een deel van een perceel grond aankopen om een veilig fietspad te kunnen aanleggen tussen het station van Ternat en het centrum van Sint-Katherina-Lombeek. Over een lengte van pakweg 150 meter zal een strook van ongeveer vier meter breed van het perceel van een privé-eigenaar van de grond worden gekocht. De installatie van het verkeersveilige fietspad kadert in de grondige verfraaiing van de hele stationsomgeving die in de loop van volgend jaar begint.

De plannen voor de aanleg van een fiets- en voetpad naar het centrum van Ternat toe waren al bekend. Er komt een pad van aan het station tot in de Pastoor Van Nuffelstraat en van daar verder naar het dorpscentrum. Wie deze route volgt, moet niet meer langs de bijzonder drukke Statiestraat.

“We hebben nu ook een oplossing gevonden voor de vele fietsers en ook voetgangers die zich dagelijks vanuit het centrum van Sint-Katherina-Lombeek naar het station in Ternat begeven”, legt schepen Jean Dooms uit. “We zullen een rechtstreekse doorsteek creëren die start aan het station. Het pad loopt – veilig afgebakend - doorheen de bestaande parking en komt uit aan de spooroverweg op de Assesteenweg. Daar kunnen de fietsers en voetgangers dan oversteken. Nu moeten ze eerst de Statiestraat oversteken en daarna ook nog een de Assesteenweg.”

Wie in de toekomst de Assesteenweg heeft overgestoken, zal daarna gebruik kunnen maken van een nieuw pad dat eerst naast de spoorweg loopt en daarna een bocht neemt om uit te monden op het Kapelleveld. Van daar kunnen de fietsers van voetgangers dan zonder verkeersgevaar richting centrum Sint-Katherina-Lombeek.

“De eigenaar van het perceel heeft intussen al gemeld dat hij een deel van zijn grond wil verkopen om het nieuwe pad te kunnen realiseren”, zegt schepen Dooms. “Het pad wordt om en bij de 150 meter lang, zal aan de Assesteenweg vier meter breed zijn en bij het uitkomen op het Kapelleveld iets minder breed zijn. Intussen loopt er ook een onderzoek naar de mogelijkheden om in de toekomst een tunnel voor fietsers en voetgangers onder de Assesteenweg aan te leggen. Maar of deze ondertunneling er in de min of meer nabije toekomst al dan niet komt, is nu nog koffiedik kijken. Dat zal in ieder geval flink wat geld kosten.”

De aanleg van de nieuwe, veilige paden tussen het station van Ternat en de dorpscentra van Ternat en Sint-Katherina-Lombeek behoren tot de globale plannen om de hele stationsomgeving herin te richten en de verfraaien. De plannen werden al een paar keren aangepast maar gemeentebestuur en NMBS hebben een tijdje geleden een – blijkbaar – definitief – akkoord bereikt. Er worden ondermeer forse ingrepen voorzien om het lang en het kort parkeren te hervormen. En er wordt ook een speciale zone voorzien voor de vele autobussen van De Lijn die nu chaotisch parkeren en halt houden in de buurt van het station.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 aug 2009
Ludo Van Der Cammen
Ludo Van Der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 09 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 nov 2022
Guido van Cauwelaert | 24 nov 2022
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 08 nov 2022

archief