TERNAT - Meningen verdeeld over herbestemming oud gemeentehuis kasteel De Mot

C21

TERNAT - Meningen verdeeld over herbestemming oud gemeentehuis kasteel De Mot

93c2b340-ba60-4160-a207-5735e69b8f66
Voor Ternat vindt de voorgestelde bestemmingen niet nuttig: er is al een trouwzaal en meer dan voldoende kantoren en vergaderzalen. VooruitGroenXL ziet eerder de positieve kant van het voorstel: de ruimten worden polyvalent ingericht en kunnen nog verschillende bestemmingen krijgen. Verscheidene archieven kunnen toegankelijk gemaakt worden. Aan de achterzijde kan een toegankelijk verhoogd terras gebouwd worden.
 

De meningen blijven verdeeld over wat de meest geschikte nieuwe bestemming is voor het voormalige gemeentehuis, het kasteeltje De Mot.

In 2013 kwam de toenmalige schepen van patrimonium niet verder dan een voorstel om in het gebouw het archief van de heemkring te plaatsen en er een bureau voor een toeristisch ambtenaar te maken. Dat bleek later een heel rudimentaire vorm van het voorstel dat de toen afwezige cultuurbeleidscoordinator, Marleen Platteau, eerder had uitgewerkt.

 

Het college besloot uiteindelijk om een wedstrijd uit te schrijven voor de herbestemming van het gebouw. Die werd uiteindelijk gewonnen door een vereniging met o.a. de toenmalige mobiliteitsambtenaar Jo Van der Elst. Zie hierover Editiepajot.

 

Maar doordat de hoogste ambtenaar voortdurend stokken in de wielen stak, en CD&V na de bestuurswissel, geen zin had om het idee van de vorige ploeg te laten uitvoeren, kwam er niks in huis van de uitvoering. Het nieuwe gemeentebestuur moest uiteindelijk een fikse schadevergoeding betalen voor het verbreken van de overeenkomst. Zie hierover

 

Er werd dan maar opnieuw een studiebureau aangesteld om te zoeken naar de beste bestemmingen voor het gebouw.

 

Bij het onderzoek kwam een belangrijk nieuw element aan het licht. Onder het dak van de twee zijvleugels bevinden zich twee ruimten die nu in de nieuwe plannen werden geïntegreerd. 

 

In de linkervleugel wordt nu een lokaal met mezzanine voorgesteld waarin archiefstukken kunnen worden geplaatst en toegankelijk gemaakt. De commissie Erfgoed denkt daarbij, naast het archief van de heemkring ook aan oude archiefstukken van de gemeente (oude bevolkingsregisters, registers van gemeenteraad en college) en andere private archieven. Voor het toegankelijk maken ervan rekent men op de bibliotheek. Die zou in het lokaal ook allerlei workshops en activiteiten kunnen organiseren.

 

In de rechtervleugel zou een polyvalente zaal komen die als trouw- en receptiezaal maar ook als cultuurzaal zou kunnen dienst doen.

 

Verder worden in het gebouw ruimten voorzien die zowel voor vergaderingen als kantoren voor gemeentepersoneel als voor externen zouden kunnen gebruikt worden.

 

Voor Ternat reageerde eerder reeds negatief op de “zinloze invulling” (zie foto).

 

VooruitGroenXL ziet wel opportuniteiten in het voorstel omdat er op polyvalentie gespeeld wordt en er dus verschillende mogelijkheden open gelaten worden. Raadslid Van Cauwelaert pleitte daarbij ook voor een groot verhoogd houten terras aan de achterzijde van het kasteeltje, aansluitend op de receptiezaal e ook van buiten toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jun 2024

archief