"Weinig Frans bij SKL TERNAT”

C21

"Weinig Frans bij SKL TERNAT”

Editiepajot_kskl_ternat_repro_agr
Repro agr
 

Niet alleen in kringen van de oppositie in de Ternatse gemeenteraad maar ook in kringen van het plaatselijke gemeenschapsleven, doen de jongste tijd almaar meer geruchten de ronde dat er bij voetbalclub SKL Ternat zowel tijdens de trainingen als tijdens de wedstrijden een aardig mondje Frans gesproken wordt. Bij de jeugdploegen kan daar volgens het bestuur van de club alvast amper sprake van zijn want daar spelen nauwelijks kinderen of jongeren die niet in Vlaanderen wonen.

Vooral de fractie van het Vlaams Belang (VB) in de Ternatse gemeenteraad maakte er bij het gemeentebestuur haar beklag over dat er bij voetbalclub SKL Ternat uit derde nationale heel wat Frans wordt gesproken. Volgens het VB zou dat niet alleen onder de spelers van het eerste elftal het geval zijn – daar maken nogal wat buitenlanders deel van uit – maar zou de Franse taal ook veel gebruikt worden onder de jeugdspelers. En dat kan volgens het Ternatse VB helemaal niet in een club uit Ternat die niet eens een randgemeente is van het Brussels Gewest.
Burgemeester Ronald Parys – die erevoorzitter is van SKL Ternat – spreekt alvast tegen dat er in de jeugdploegen Frans wordt gesproken en dat de Nederlandstalige kinderen en jongeren niét in hun eigen taal zouden benaderd worden.
Burgemeester Parys: “Het bestuur van SKL Ternat heeft de geografische afkomst onderzocht van de jeugdspelers, van de allerkleinsten tot de juniors. Op een totaal van 156 spelers zijn er maar vier die in het Brussels Gewest wonen: telkens een uit Jette, Molenbeek, Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem. En het ziet er naar uit dat twee van die vier bovendien ook nog Nederlandstalig zijn. Verder zijn er amper drie jeugdspelers bij SKL Ternat actief die in het Waalse Gewest wonen, twee uit Tubeke en een uit Edingen. Al de overige jeugdspelers moeten beschouwd worden als Nederlandstalig omdat ze in gemeenten wonen die behoren bij Vlaanderen.”
Wat opvalt, is dat hoe ouder de jeugdspelers zijn, hoe mee divers de afkomst is. Dat heeft alles te maken met de scouting. Zo zijn de spelers van U18 afkomstig uit acht verschillende gemeenten maar toch blijft Ternat ook hier met zeven spelers de meerderheid uitmaken.
Dat SKL Ternat overspoeld wordt door Dilbekenaren is volgens het bestuur ook al niet waar. Het hoogste aantal Dilbekenaren vindt men terug bij de U16 met zes spelers. In al de andere ploegen varieert dat aantal tussen een tot maximaal vier.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2009
Ludo Van Der Cammen
Repro agr
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 03 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 28 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief