ASSE dreigt bescherming hoppesites mis te lopen

C21

ASSE dreigt bescherming hoppesites mis te lopen

Yoeri_vastersavendts_p200
Yoeri Vastersavendts (ep)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) besliste vorige week tot het beschermen van zeven hoppesites in de regio Poperinge (West-Vlaanderen) als Vlaams onroerend erfgoed. Van enige erkenning voor Asse geen spoor. “Navraag leert dat dit deel van het dossier volledig stil ligt door een gebrek aan daadkracht bij de betrokken lokale overheden. Het gemeentebestuur heeft hier boter op het hoofd. Ze volgt belangrijke dossiers niet op, en nu dreigen we dus ondanks een rijke traditie in de kou te blijven staan”, aldus senator en gemeenteraadslid Yoeri Vastersavendts (Open Vld).

Onder de vorige voogdijminister, Dirk Van Mechelen, werd het startschot gegeven voor een onderzoek naar de bescherming van waardevolle hopsites in de streek rond Poperinge en in de regio Aalst-Asse. Die laatste regio is dus ergens van de tabellen verdwenen. Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) bleef tevergeefs wachten op een volledige inventaris, terwijl men op lokaal niveau net op een seintje van het VIOE. “Ongelooflijk toch hoe het bestuur hier speelt met de geschiedenis en traditie van onze gemeente. Hier wordt nog geuze en kriek gebrouwen. Hier vinden de Hopduvelfeesten plaats. Een bescherming van de hopsites had een wissel op de toekomst betekend, economisch én cultureel”, vervolgt Vastersavendts.
 
Bovendien, zo merkt de senator uit Asse op, is het bestuur niet aan haar proefstuk toe: “Ik denk bijvoorbeeld aan de eventuele splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Asse is de perfecte ligging voor een nieuwe rechtbank van eerste aanleg als het zover komt. Het gemeentebestuur onderneemt werkelijk niets om onze ambitie daarvoor in de verf te zetten. Of het dossier omtrent de geluidsmuren in Bekkerzeel. Men ging advies vragen aan het Vlaams Gewest. Nooit gebeurd, terwijl de kogel op Vlaams niveau al lang door de kerk was. En zo gaat dat maar door. Ik vraag me af of het college van burgemeester en schepenen eigenlijk wel wakker ligt van de toekomst van Asse” besluit Vastersavendts.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief