ASSE / PEPINGEN - Provincie steunt gemeenten in strijd tegen erosie

C21

ASSE / PEPINGEN - Provincie steunt gemeenten in strijd tegen erosie

Provinciebestuur_vlaams-brabant_nieuw

De provincie Vlaams-Brabant heeft een samenwerkingsovereenkomst voor de bestrijding van erosie afgesloten met de gemeenten Asse, Diest, Grimbergen, Holsbeek, Kortenberg, Lubbeek, Meise, Pepingen en Tienen.

Deze gemeenten kunnen voortaan beroep doen op de provinciale erosiecoördinator. De Vlaams-Brabantse gemeenten krijgen ook financiële steun voor de uitvoering van erosiebestrijdingswerken.
 
Verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant hebben sterk te lijden onder erosie van landbouwgronden. Telkens als het fel regent, stroomt met het water ook de goede landbouwgrond van de akkers weg. De modder komt terecht op straten en in woningen en grachten of beken slibben dicht zodat het risico op overstromingen toeneemt.
 
"Veel Vlaams-Brabantse gemeenten hebben ondertussen een erosiebestrijdingsplan opgesteld. Maar de geplande maatregelen worden nog te weinig uitgevoerd", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen en landbouw. "Om de uitvoering van erosiebestrijdingswerken te versnellen biedt de provincie aan de gemeenten de diensten van erosiecoördinator aan. We hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeenten Asse, Diest, Grimbergen, Holsbeek, Kortenberg, Lubbeek, Meise, Pepingen en Tienen. Andere gemeenten hebben ook reeds hun belangstelling meegedeeld".
 
De provinciale erosiecoördinator helpt de gemeenten bij de administratieve voorbereiding en het ontwerp van maatregelen. Daarnaast geeft de provincie ook subsidies voor de uitvoering van de werken.
 
Op 18 mei heeft de provincieraad hiervoor het licht op groen gezet met een nieuw subsidiereglement. Een eerste subsidie van 15.000 euro werd ondertussen gegeven aan de stad Landen voor de aanleg van een grasgang en een damconstructie met erosiepoel in Rumsdorp.
 
"De provincie wil samen met de Vlaams-Brabantse gemeenten prioriteit geven aan de bestrijding van erosie en investeert daarin met mensen en met financiële middelen. Het is prettig vast te stellen dat deze initiatieven door de gemeenten gewaardeerd worden. Alleen door samen te werken kunnen we echt iets verwezenlijken op het terrein", besluit gedeputeerde Monique Swinnen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2010
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief