Aanpak wateroverlast in ASSE, LONDERZEEL, MEISE en MERCHTEM

C21

Aanpak wateroverlast in ASSE, LONDERZEEL, MEISE en MERCHTEM

Lodeijwk_de_witte_p200
Provinciegouverneur Lodewijk De Witte (ep)

De gemeenten Asse, Londerzeel, Meise, Merchtem, de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams gewest hebben tijdens een overleg besloten om samen de wateroverlast aan te pakken in de valleien van de Grote en de Kleine Molenbeek.

De felle regens van half november hebben opnieuw aangetoond dat de valleien van de Grote en de Kleine Molenbeek bijzonder gevoelig zijn voor wateroverlast.
Vlaams Minister Joke Schauvliege vraagt de betrokken gemeenten Asse, Londerzeel, Meise en Merchtem, met de waterloopbeheerders, dat zijn de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams gewest, afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak van deze problemen en een snelle uitvoering van de noodzakelijke werken te garanderen.
"Deze partners hebben zich geëngageerd om de bestaande plannen voor de inrichting van gecontroleerde overstromingsgebieden gecoördineerd en versneld uit te voeren. Bovendien zullen de waterloopbeheerders met de gemeenten bijkomende locaties voor waterberging zoeken. Om het nuttig effect zo groot mogelijk te maken, worden de verschillende ontworpen overstromingsgebieden maximaal uitgerust met automatische peilmeters en een gecentraliseerde sturing. Bestaande wachtbekkens krijgen eveneens een automatische regeling, die op de centrale sturing wordt aangesloten", zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.
"De partners maken zich sterk dat de geplande ingrepen geen extra risico mogen inhouden voor bestaande bebouwing in de omgeving. Het oplossen van wateroverlast op één plaats mag nooit de kans op wateroverlast elders vergroten. Geregeld onderhoud van grachten en waterlopen moet de buffercapaciteit van natuurlijke overstromingsgebieden vergroten zonder de afvoer naar de grotere waterlopen te versnellen", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen.
In september zullen de deelnemers aan het overleg opnieuw samen komen om de gemaakte vorderingen te evalueren en nieuwe afspraken te maken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief