ASSE - Vlinder, -bijen en bessentuin verhogen biodiversiteit PIVO-site

C21

ASSE - Vlinder, -bijen en bessentuin verhogen biodiversiteit PIVO-site

Edpqjot_qsse_pivo_1_foto__erckx
Foto's © Felix Merckx
 
Edpqjot_qsse_pivo_2_foto__erckx
Foto © Felix Merckx
 
Edpqjot_qsse_pivo_3_foto__erckx
Foto © Felix Merckx
 

De herinrichtingwerken van de PIVO-site in Relegem schieten goed op. Na 161 werkdagen en de lente voor de deur is het tijd om de thematuinen aan te planten. Een vlinder-, bijen- en bessentuin moet interessante diersoorten aantrekken en de biodiversiteit op de site verhogen.

De provincie Vlaams-Brabant gaf vorig jaar de opdracht voor de herinrichting van de site, waarop het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) is gelegen. Op 12 april startten de werken effectief, De PIVO-site wordt omgevormd worden tot een groene, duurzame campus. In juni van dit jaar moeten de werken afgerond worden.
 
“De PIVO-site wordt heringericht op basis van de harmonisch parkbeheerprincipes. Dat wil zeggen dat we resoluut de kaart trekken van de biodiversiteit en dit integreren in een functionele, groene omgeving met trage wegen, een gescheiden rioleringsstelsel en het gebruik van duurzame materialen“, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor het PIVO.
 
VEEL PLANTENSOORTEN
De bedoeling is om zo veel mogelijk plantensoorten te gebruiken en door een consequent groenbeheer de biodiversiteit van de omgeving te verhogen.
 
“Dat wil zeggen dat de natuur op de site meer kans krijgt om zijn gang te gaan zodat de veelheid aan dieren en planten toeneemt, dat het groen afval beperkt wordt en dat de groenzones voldoen aan de vraag naar rust en ontspanning’ zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts,
 
De PIVO-site zal aansluiten op het omringende heuvellandschap. De bestaande bomen blijven maximaal behouden, waardevolle alleenstaande bomen blijven vrij staan en inheemse nieuwe bomen worden geplant. Bij dit alles wordt rekening gehouden met natuurlijke waterafvoer van het terrein naar de graswadi’s.
 
THEMATUINEN
Momenteel worden thematuinen, zoals een vlinder-, bessen- en bijentuin, aangelegd.
 
Deze thematuinen moeten vlinders en bijen aantrekken, Er worden vaste planten en struiken aangeplant met verschillende bloeitijdstippen zodat de tuinen het gehele groeiseizoen boeiend blijven en een hoge belevingswaarde hebben. Ook komen er vruchtdragende planten, zoals witte en rode aalbessen frambozen druiven, mispels en de bosaardbei. De toekomstige bezoekers zullen ook kunnen proeven van deze bessen. Er komen achteraan ook bijenkasten, dle beheerd zullen worden door een imkervereniging.
 
De volgende maanden worden de poelen en grachten afgewerkt. Zo komt er een bufferinfiltratie in de amfibieënpoel en open wadi’s in de moeraszone om kikkers, padden, salamanders en libellen aan te trekken,
 
In de open ruimte wordt een mengsel voor vaste bloemenweiden ingezaaid. Er komt een knuppelpad en sierbeplanting met parkbomen, heesters en hagen rond gebouwen, wegen en de inkom.
 
Er wordt ook een bijenhal met insectenhotel en een beestentoren voorzien in het parkgedeelte achteraan op het terrein. Een beestentoren is een ware trekpleister voor al wat leeft. Allerlei insect en vogels, zoogdieren en amfibieën kunnen er terecht om te eten, te nestelen, te schuilen, te slapen en te overwinteren In het insectenhotel zal met diverse materialen zoals boomstammen met gaten erin geboord~ bakstenen met openingen en holle plantenstengels, nestruimte voor diverse insecten gecreëerd worden.
 
Ook een oude Romeinse heirbaan is men bezig aan het leggen. Deze zal niet dienen voor auto’s maar voor fietsers en wandelaars en wordt aangelegd in het kader van het buurtwegenproject.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief