ASSE - Opleiding “Optreden bij een gasbrand”

C21

ASSE - Opleiding “Optreden bij een gasbrand”

Editiepajot_asse_opleiding_gasbrand_foto_gerrit_achterland
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_asse_opleiding_gasbrand_foto_gerrit_achterland__1_
Foto's © Gerrit Achterland
 

In de gebouwen van PIVO in Asse werd een samenwerkingsprotocol ondertekend tussen PIVO, het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding van de Provincie Vlaams-Brabant, vertegenwoordigd door gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts, en Eandis, het exploitatiebedrijf van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas, vertegenwoordigd door Erwin Herzeel, Directeur Netbeheer. Daarin zijn beide partijen overeengekomen om samen te werken op vlak van vorming, training en opleiding. Een eerste initiatief in het kader van deze samenwerkingsovereenkomst is de zeer realistische opleiding ‘Optreden bij een gasbrand’. De doelgroepen zijn onder meer de brandweer, de medewerkers van Eandis en aannemers.

Samenwerkingsprotocol PIVO-Eandis
“Vermits de brandweer en de netwerkbeheerder samen moeten optreden bij aardgasincidenten, is het best dat beide partijen de nodige kennis hebben van de aard en de mogelijke gevolgen van incidenten met aardgas, de procedures van elkaar enigszins kennen, en samen een interventie in de praktijk tot een goed einde kunnen brengen”, aldus Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde van de Provincie Vlaams-Brabant. “Met dit doel stelden Eandis en het PIVO een samenwerkingsprotocol op om samen een aantal opleidingen te creëren met betrekking tot brandpreventie, brandbestrijding en veiligheid bij de distributie van energie.”
Programma opleiding
De opleiding ‘Optreden bij een gasbrand’ en samenwerking kwam er uit preventief oogpunt en bestond bij Eandis reeds in gelijkaardige vorm. In de voormiddag wordt in het leslokaal aandacht besteed aan de basiskennis van kleine blusmiddelen, de ‘Vitale 5’ voor aardgas, de persoonlijke beschermingsmiddelen, EHBO bij brandwonden, het gebruik van prioritaire voertuigen en de communicatie bij gasbranden. In de namiddag gaat op het oefenterrein van PIVO de aandacht uit naar het blussen van vaste stoffen (hout), een brandende frietketel en gasfles, het gebruik van een blusdeken, het blussen van gasbranden op 25 en 100 mbar en het plaatsen van tijdelijke afdichtingmiddelen.
Uiteraard is bij het uitwerken van de opleiding rond het aanpakken en simuleren van risicosituaties bijzondere aandacht besteed aan de veiligheid van de cursist, de lesgever en de omgeving. In die optiek is de inrichting van de site voorafgegaan door een risicobeoordeling en zijn adviezen geformuleerd op het vlak van inrichting, bescherming, afbakening, procedure, enz. De creatie en de opbouw van de infrastructuur op het PIVO-domein is volledig door Eandis gerealiseerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief