Reanimatiecursus Pivo voor leerlingen scholen uit ASSE is zeer positief onthaald

C21

Reanimatiecursus Pivo voor leerlingen scholen uit ASSE is zeer positief onthaald

Editiepajot_asse_rea-cursus_02_foto_roger_mortelmans
Leerlingen cursisten brengen hun kennis in praktijk. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_rea-cursus__01_foto_roger_mortelmans
De vertegenwoordigers van de brandweer,gemeentebestuur, gedputeerde, schooldirecties en dokter Jan Leeman, cardioloog. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_rea-cursus_03_foto_roger_mortelmans
Leerlingen cursisten brengen hun kennis in praktijk. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_rea-cursus_04_foto_roger_mortelmans
De cursisten kregen dit mondstuk als geschenk. - Foto Roger Mortelmans.
 

Wat moet je doen als je schoolvriend een hartaanval krijgt ? Of je medespeler in de voetbalploeg plots in elkaar stuikt ?

Uit cijfers blijkt dat slechts vijf procent een hartaanval overleefd.

Daarom werkte het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding een reanimatiecursus voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uit. Dit project kwam tot stand in samenwerking met cardioloog Jan Leeman, de Sint Martinusscholen in Walfergem en Nieuwstraat, het Koninklijk Atheneum Vijverbeek, het Onze Lieve Vrouwziekenhuis uit Asse en de brandweer Asse.

Alle leerlingen van de derde graad ASO, TSO en BSO krijgen in twee uur de basishandelingen van reanimatie aangeleerd. Al meer dan 120 leerlingen leerden reanimeren onder begeleiding. De volgende weken worden nog 350 leerlingen de techniek aangeleerd.

De bedoeling van reanimatiecursus “Rea”, een schooloverschrijdend project, is jongeren aanleren hoe zij de eerste hulp kunnen bieden bij hartstilstand. Zo krijgen zij de levensreddende techniek van hartmassage en mond-op-mond beademing onder de knie. En dit is volgens gedeputeerde voor PIVO, Jean-Pol Olbechts, de enige manier om een slachtoffer met een hartstilstand te redden in afwachting van de professionele hulpverlening van ambulance en MUG-dienst.

“Het opleiden van de schoolgaande jeugd ”, zegt dr. Jan Leeman, “en op termijn van de hele bevolking is onze enige hoop om de kans op overleven van een hartstilstand buiten het ziekenhuis te kunnen verbeteren. Het is duidelijk dat we door het doorgeven van deze toch eenvoudige kennis via scholen er voor willen zorgen dat iedereen in staat is in te grijpen wanneer iemand in je omgeving iets dergelijks overkomt.”

Directeur Kris De Smet heeft de cursus “Rea” als zeer positief aanzien, zowel de theorie als de praktijk is zeer geslaagd. De leerlingen beseffen hoe belangrijk het is dat zij een leven kunnen redden.

“Het project zal nu geëvalueerd worden”, zegt gedeputeerde Olbrechts, “en tevens zal men de verschillende regeringen attent maken op dit mooie project, zodat dit initiatief breder kan georganiseerd worden.”

Men kan wel stellen, dat iedereen heel enthousiast is over deze reanimatiecursus, een goed initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief