ASSE - Kindvriendelijke en veilige schoolomgevingen

ASSE - Kindvriendelijke en veilige schoolomgevingen

Logo_octopusgemeente
 

Het gemeentebestuur heeft een actieve samenwerking met het Octopusplan om stelselmatig alle knelpunten/aandachtspunten in en rond de schoolomgevingen in Asse weg te werken. 

 

In een eerste fase werden octopuspalen en octopusthermoplasten aangebracht t.h.v. de basisscholen. Deze markeringen waren het eerste resultaat in een breder plan voor meer verkeersveiligheid en kindvriendelijke schoolomgevingen. 

 

In een tweede fase werden per schoolomgeving, aan de hand van het resultaat van de bevraging bij de opstart van het project, maatregelen uitgewerkt om de verkeersveiligheid te verhogen.

De ontwerpplannen voor de herinrichting van o.a. het Koensborreplein en de Kapellestraat hielden met deze aandachtspunten rekening.

 

De herinrichting van parkeerplaatsen/parkings maakte eveneens deel uit van de uitwerking van deze maatregelen. De parking ter hoogte van het Stevensveld in Walfergem en de parking in de Noorderlaan in Zellik werden bijvoorbeeld geasfalteerd en parkeerplaatsen werden gemarkeerd.

 

Verder trachten we het parkeren vlak voor de schoolpoort zo veel mogelijk te beperken en het parkeren op beperkte afstand zo goed mogelijk te organiseren. Op die manier wordt het ter hoogte van de schoolpoort veiliger voor iedereen en stimuleren we om te voet of met de fiets te komen.

 

We zetten sterk in op maatregelen die het comfort en de veiligheid van de trage weggebruiker verhogen. Zo werden in de schoolomgevingen oversteekplaatsen en voetpaden beveiligd en geaccentueerd.

Om het fietsgebruik te stimuleren richtte het bestuur de Mollestraat, tussen Steenweg en Tuinwijk, in als fietsstraat. De Onderrichtstraat in Relegem kreeg eveneens het statuut van fietsstraat. Dit betekent dat zowel fietsers als motorvoertuigen van de rijbaan moeten gebruikmaken, maar dat de fietsers voorrang hebben. Motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen en de maximumsnelheid is beperkt tot 30 km/u.

 

In de komende weken leggen we t.h.v. alle kleuterscholen educatieve stoeptegels aan. Deze grote stoeptegels in verschillende thema’s brengen op een leuke manier een duidelijke boodschap over aan de kleuters. Zo vind je o.a. een stoeptegel aan het zebrapad met een leuke Octopustekening en de tekst ‘Oversteken doen we aan het zebrapad’.

 

In de Frans Timmermansstraat, tussen Brusselsesteenweg en Kloosterstraat, zal bij de herasfaltering een fietssuggestiestrook aangebracht worden om de veiligheid voor de fietsers die in tegenrichting rijden, te verbeteren.

 

Alle ouders ontvangen via de school een geactualiseerde folder met een overzicht van de genomen maatregelen en wat nog op de planning staat. De folder geeft ook tips en regels voor meer veiligheid aan de school.

In deze folder doet het bestuur ook een nieuwe oproep om een bevraging over de vervoerswijze van de kinderen in te vullen. Op die manier willen we de gegevens waarmee we als bestuur aan de slag gaan up to date houden en bepaalde evoluties detecteren.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2018
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 21 sep 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 28 aug 2019

archief