ASSE – “Koppen van bij ons” nu in boekvorm bij Ascania

C21

ASSE – “Koppen van bij ons” nu in boekvorm bij Ascania

Editiepajot_asse_kopen_van_bij_ons_foto_re
Repro Editiepajot.

Bij de heemkring Ascania in Asse verschijnt op 8 mei het nieuwe boek ‘Koppen van bij ons’. Ter gelegenheid van de retrospectieve tentoonstelling over kunstschilder Karel de Bauw wordt ook diens legendarische ‘Koppen’-reeks uit het tijdschrift Ascania voor het eerst in boekvorm gebundeld.

Tussen 1958 en 1991 verscheen in het driemaandelijkse tijdschrift Ascania een waardevolle verzameling portretten over rasechte volksfiguren uit Asse. Folkloristische figuren die bovendien talloze keren model stonden voor de Assese kunstschilder Karel de Bauw (1909-2002), met legendarische namen als Zjorsken den bedelaar, Manke Fiel, Bert en Sjat, Pië Klaus, Jef Kabal, Baaïl, Fong van Tieres of De Vos van de Kalle.

Ter gelegenheid van de retrospectieve tentoonstelling bij het honderdste geboortejaar van Karel de Bauw – van 8 tot 17 mei 2009 in het Oud Gasthuis in Asse – worden in dit boek 31 van deze onsterfelijke ‘Koppen van bij ons’-verhalen gebundeld, samen met de pentekeningen van Karel de Bauw.

Twintig van deze kleurrijke ‘Koppen’ werden geschreven door de schilder zelf, waarmee hij bewees dat hij ook als schrijver bijzonder getalenteerd was. De overige teksten zijn onder meer van Eugeen Van den Broeck en zuster Lutgardis. De oorspronkelijke teksten werden grammaticaal aangepast aan de hedendaagse spelling, echter zonder te raken aan het authentieke volkse karakter.

Het boek telt 222 bladzijden en 23 illustraties. Tot 30 april bedraagt de voorintekenprijs 16 euro, te storten op het rekeningnummer van de heemkring Ascania: 433-0114521-86. Het boek is af te halen tijdens de tentoonstelling in Asse van 8 tot 17 mei. Na 1 mei kost het boek 18 euro, eventueel te vermeerderen met verzendingskosten (3 euro).

Over de heemkring Ascania

De koninklijke heemkring Ascania werd opgericht in 1953 en is de heemkring voor Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem en Relegem. Ze publiceerde al een honderdtal eigen heemkundige boeken en geeft sinds 1958 een eigen driemaandelijks heemkundig tijdschrift uit. Het documentatiecentrum van Ascania (Z5 Mollem 30, 1730 Asse) is het grootste heemkundige archief van West-Brabant en is wekelijks open op donderdag van 18 tot 21 uur (uitgezonderd telkens de laatste donderdag van de maand).

Website: www.ascania.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2009
Steven Walravens
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief