HERINRICHTING ASSESTEENWEG (N285) MET OP- EN AFRITTENCOMPLEX E40 START 30 SEPTEMBER

C21

HERINRICHTING ASSESTEENWEG (N285) MET OP- EN AFRITTENCOMPLEX E40 START 30 SEPTEMBER

Wegen_en_verkeer_
 

Op maandag 30 september 2019 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Assesteenweg (N285) in Ternat ter hoogte van het op- en afrittencomplex met de E40. Dit project wordt aangevat om de kruispunten van de Assesteenweg met de Essenestraat, de Steenvoordestraat en de op- en afritten van de E40 veiliger te maken voor alle weggebruikers. Tijdens de werken zal de hinder op de Assensteenweg en in de omgeving ernstig zijn. Tijdens de eerste deelfase, fase 1a, worden er tijdelijke verkeerslichten op de Assesteenweg geplaatst en beschikt het verkeer beurtelings over één rijstrook. De lichtenregelingen aan de op- en afritten met de E40 worden uitgeschakeld waardoor het verkeer vanaf de E40 verplicht rechtsaf richting Asse moet rijden. Wegen en Verkeer raadt het verkeer dat niet in Ternat moet zijn aan om de omleidingen naar de E40 via de N8 en de N9 te volgen.

Veilige fietsoversteken en conflictvrije kruispunten

De herinrichting van de Assesteenweg (N285) in Ternat staat in het teken van het veiliger maken van de kruispunten van de Assesteenweg met de Essenestraat, de Steenvoordestraat en de op- en afritten van de E40 voor alle weggebruikers. Wegen en Verkeer voorziet gescheiden fietspaden en beveiligde oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers ter hoogte van deze kruispunten. Daarnaast maakt Wegen en Verkeer de verkeerssituatie veiliger door de aanleg van conflictvrije kruispunten, een herschikking van de rijstroken zodat het verkeer beter kan voorsorteren en middeneilanden die het verkeer moeten afremmen. Ook op de op- en afritten met de E40 worden voorsorteerstroken aangelegd of verlengd, zodat automobilisten niet meer in de verleiding komen om over de onverharde bermen te rijden. Er worden ten slotte ook twee bushavens langs de rijweg aangelegd, zodat de bussen niet meer op de rijweg moeten stoppen en de doorstroming van het verkeer vlotter verloopt.Wijziging verkeerssituatie: verplicht naar rechts voor verkeer van E40 op Assesteenweg

Door de start van de werkzaamheden verdwijnt de voorsorteerstrook op de Assesteenweg voor het verkeer vanuit Asse dat naar de opritten van de E40 wil rijden. Hierdoor zou dit verkeer de auto’s achter hen opstoppen die rechtdoor richting Ternat wil rijden. Om dit te vermijden veranderen we tijdens de volledige duur van de werkzaamheden de verkeerssituatie aan beide kruispunten met de op- en afritten van de E40. De verkeerslichten worden uitgeschakeld. Alle verkeer komende van de E40 moet verplicht rechts afslaan richting Asse. Het verkeer richting Ternat kan gebruik maken van de rotonde om te keren. Het verkeer vanuit Ternat richting Asse moet voorrang geven aan het verkeer vanuit Asse dat naar de E40 wil rijden om opstoppingen te voorkomen. Vanaf de afrit van de E40 afslaan richting Ternat wordt verboden.

Fase 1a: slechts één rijstrook beschikbaar op Assesteenweg (N285)

De werken aan de Assesteenweg (N285) worden uitgevoerd in vier grote fasen. Tijdens de eerste fase werkt Wegen en Verkeer gedurende 5 maanden aan de kant waar het verkeer richting Ternat rijdt. De beschikbare ruimte van het openbaar domein tussen Josan en het kruispunt met de Steenvoordestraat is te smal om zowel een werfzone in te richten als om het verkeer via twee versmalde rijstroken door te laten rijden. Wegen en Verkeer zal daarom in een eerste deelfase (fase 1a) werken met tijdelijke verkeerslichten in dit deel van de werfzone om het verkeer beurtelings te laten passeren. Om de belemmering voor het verkeer zo kort mogelijk te houden en snel te kunnen overschakelen naar een volledige verkeersafwikkeling met twee versmalde rijstroken, zal Wegen en Verkeer eerst deze zone afwerken tot en met de onderlaag asfalt zodat er daarna terug verkeer over kan rijden. Volgens de vooropgestelde planning gebeurt dit begin november 2019.

Omleidingen voor autoverkeer en fietsers

Omwille van de wijziging van de verkeerssituatie ter hoogte van de kruispunten met de op- en afritten van de E40 en het beurtelings verkeer op de Assesteenweg zal de hinder op de gewestweg en in de omgeving ernstig zijn. Het verkeer vanuit de ruimere omgeving dat momenteel gebruik maakt van het op- en afrittencomplex van Ternat tussen de bestemming en de E40 raadt Wegen en Verkeer aan om de omleidingen te volgen via de Ninoofsesteenweg (N8) en de Brusselsesteenweg (N9) richting Brussel en het op- en afrittencomplex van Aalst.  Tijdens de volledige duur van de werken voorzien we een omleiding voor de fietsers. Tijdens fase 1a wordt de omleiding aangeduid vanaf de Statiestraat. Vanaf fase 1b zal deze omleiding worden aangeduid vanaf het fietspad tussen Speelhal Josan en Audi Heremans

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief