Een hart voor ASSE

C21

Een hart voor ASSE

Hopmarkt_geschakelde_pleinen
 

In oktober 2020 informeerde de gemeente over de visie ‘Geschakelde pleinen’ die architect Maarten Van de Voorde uitwerkte. Hierbij worden de Markt, de Hopmarkt, het Gemeenteplein en de Kunstencampus verbonden door wandelroutes en groenstructuren tot één aantrekkelijk geheel. 

 

Het masterplan voor de Hopmarkt wordt momenteel verder uitgewerkt en evolueert zo naar een echt architecturaal en stedenbouwkundig ontwerp: een nieuw en bruisend dorpshart krijgt vorm! 

 

Het plein krijgt een zachte helling met licht getrapte terrassen en er komen diverse groene elementen. Zo ontstaat een functioneel evenementenplein dat kan opgedeeld worden in de grote Hopmarkt en de kleine Hopmarkt. De Hopmarkt blijft ook de plaats voor de wekelijkse markt en de kermis.

 

Daarnaast worden nieuwe gebouwen voorzien die de randen van de Hopmarkt zullen afwerken. Door de inplanting van nieuwe gebouwen verdwijnen blinde gevels en ontstaat een aantrekkelijk geheel op maat van Asse. 

 

In de sokkel van de nieuwe gebouwen worden diverse functies voorzien (winkels, kantoren, diensten, vrije beroepen,..) die van de Hopmarkt een levendig geheel maken. Op de bovenliggende verdiepingen worden appartementen en woningen gepland in diverse grootten en types. 

 

Koen Van Elsen, burgemeester: We willen van de Hopmarkt een plein maken waar handel en diensten, bewoning en evenementen hand in hand zullen gaan. Een plein dat het bruisend hart van onze gemeente zal worden.

 

Er komt een ondergrondse parking van 2 verdiepingen voor zo’n 300 wagens. Naast de publieke parking met 100 parkeerplaatsen gaat het hier ook om de realisatie van 100 parkeerplaatsen voor het OLV Ziekenhuis, Campus Asse. Het ziekenhuis realiseert immers op dit moment een nieuwe ‘Zorgstraat’ met een nieuwe toegang aan de Markt. 

Voor de bewoners van het toekomstige project worden ook een 100-tal private parkeerplaatsen voorzien. Het gehele parkeerconcept past binnen het parkeercirculatieplan van de gemeente.

 

Video en FAQ

 

Wegens de geldende coronamaatregelen licht de gemeente Asse deze plannen aan zijn burgers toe aan de hand van een video die je vindt op https://www.asse.be/centrumontwikkelingsproject-hopmarkt.

 

Daarnaast kregen aanpalende bewoners de kans om deel te nemen aan een online infomoment op dinsdag 11 mei. De vragen die daar gesteld werden, stellen we eerstdaags, samen met de antwoorden, ook digitaal ter beschikking via bovenstaande url.

 

De volgende stap is het indienen van de ‘omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden’ (de vroegere ‘verkavelingsvergunning’) voor de Hopmarkt.  Dit verkavelingsplan legt het ontwerp van het nieuwe plein vast en bakent de percelen af die in de toekomst bebouwd kunnen worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief