Nieuwe lange afstandswandeling in de Brabantse Kouters

C21

Nieuwe lange afstandswandeling in de Brabantse Kouters

Persmoment_website-870x380
 

Op 28 juni lanceerden Natuurwandelaars en Regionaal Landschap Brabantse Kouters een lange afstandwandeling van 60 km doorheen de Brabantse Kouters. Dit wandelproject kwam er in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant, RouteYou, Natuurpunt en de gemeenten Wemmel, Merchtem, Meise, Opwijk en Asse. Het parcours loopt over het grondgebied van deze  5 gemeenten en kan ook opgesplitst worden over 2 x 30 km.

De wandelroute biedt een staalkaart van de pittoreske landschappen van de Brabantse Kouters. De akkers ('kouters'), de vergezichten, de groene valleien en het bijzondere erfgoed maken van de Brabantse Kouters een knap wandelgebied met authentieke dorpen en hier en daar een sierlijk kasteeldomein.

“Keer op keer blijkt uit bevragingen dat wandelaars naar de Vlaamse Rand komen voor het gevarieerde landschap met vergezichten, beekvalleien, bosjes en groene linten als houtkanten. Dat vind je allemaal langsheen dit wandeltraject”, vertelt Bart Nevens, gedeputeerde voor  leefmilieu en duurzaamheid. “Als waterloopbeheerder staat de provincie hier in voor het onderhoud van de Kleine en Grote Molenbeek en we ondersteunen Regionaal Landschap Brabantse Kouters zodat zij het landschap verder kunnen inrichten met kleine landschapselementen. Die poelen, boomgaarden, bomenrijen, hagen, heggen en houtkanten zijn immers niet alleen een lust voor het oog van de wandelaar, maar ze dragen ook bij tot de biodiversiteit in het landschap.”

“Toerisme Vlaams-Brabant realiseerde samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters in 2018 het wandelnetwerk Brabantse Kouters”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant. “We zijn dan ook blij dat deze lange afstandswandeling gebruikt maakt van dit wandelnetwerk en de bewegwijzering. Op die manier zorgt onze investering in de wandelinfrastructuur voor nieuwe impulsen en mogelijkheden voor samenwerking.”

“In 2018 konden we rekenen op steun van de betrokken gemeenten en verschillende vrijwilligersorganisaties zoals Pasar, Natuurwandelaars en Natuurpunt. Ook bij dit nieuwe project stippelden meerder partners deze meerdaagse wandellus door onze mooie Groene Noordrand uit”, vult Magda Van Stevens, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters aan. “Mijn favoriet stukje op dit parcours is de omgeving van Amelgem en Ossel. Hier heb je een mooie afwisseling van licht heuvelende velden, weiden en bossen, oude kapellen en hoeves verbonden met legendarische verhalen, zoals de Duivelsschuur.”

“Je kan alleen of met enkele vrienden de heuvelachtige en zeer landelijke 60 km over de Brabantse Kouters wandelen. Wellicht eindig je met pijnlijke voeten en stramme spieren, maar onderweg heb je zeker genoten van de natuurgebieden, de weidse uitzichten en vooral van de eindeloze rust die het landschap je biedt”, besluit Gilbert Roels van de natuurwandelaars VZW.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief