Zythos neemt in naam van de Belgische bierverenigingen de HORAL Lambic Award 2021 in ontvangst

C21

Zythos neemt in naam van de Belgische bierverenigingen de HORAL Lambic Award 2021 in ontvangst

20211207_horal_la2021_1
lnr: Gert Christiaens, Johan 'Wanne' Madalijns, Joost De Four, Wim De Kelver, Frank Boon en Freddy Van Daele.
 
20211207_horal_la2021_2
vlnr: Joost De Four, Karel Boon, Andy De Brouwer, Dirk Lindemans, Wim De Kelver, Freddy Van Daele, Frank Boon, Pierre Tilquin, Gert Christiaens, Bruno Reinders, Thomas Vandelanotte en Johan 'Wanne' Madalijns.
 

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award 2021 toe aan de Belgische verenigingen voor bierliefhebbers. De prijs werd in naam van alle organisaties in ontvangst genomen door Zythos-voorzitter Freddy Van Daele. De Lambic Award is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
aangaande de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. HORAL-voorzitter Gert Christiaens zei: “Zythos heeft samen met tal van lokale bierverenigingen een belangrijke rol gespeeld inzake de verspreiding van correcte informatie over de spontane gistingsbieren van het Pajottenland en de Zennevallei.”

“Tot eind 2002 vormde de koepel ‘Objectieve Bierproevers’ in ons land de schakel tussen tal van bierverenigingen. Op 22 februari 2003 ging een nieuwe nationale biervereniging officieel van start onder de naam ‘Zythos’. Deze vzw stelt zich als doel de Belgische biercultuur in de meest ruime zin te bewaren en te bevorderen. Een van de uitdrukkelijke Zythos-acties is de blijvende aandacht en steun voor authentieke Belgische bierstijlen, zoals de bieren van spontane gisting. Van meet af aan hebben Zythos en tal van lokale bierverenigingen aandacht besteed aan Oude Geuze en Oude Kriek. Daarvoor is HORAL hen zeer erkentelijk”, verklaarde Gert Christiaens. “Laten we ook niet vergeten dat lokale verenigingen zoals ‘De Bierpallieters’ en ‘O.P.A.’ mee aan de wieg stonden van HORAL en dat sinds 2000 leden van ‘De Lambikstoempers’ actief meedraaien in ons bestuur.”

In het verleden werd Lambic Award al toegekend aan Edgar Winderickx, Hugo Casaer, Tim Webb, Stene Isacsson, Daisy Claes, Dominiek Geers, de Pajotse folkgroep Arjaun, het team van Lambic.info, maître d’hôtel Andy De Brouwer en sommelier Yanick Dehandschutter.

Erevoorzitter voor het leven
Ook Frank Boon werd geëerd. Hij is een van de stichters van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en volgde in 2015  Armand Debelder op als HORAL-voorzitter. “Als lambiekbrouwer, geuzesteker en wortleverancier aan heel wat collega’s onderhield Frank Boon heel nauwe banden met verscheidene geuzestekerijen. Onder zijn vierjarig voorzitterschap hebben de activiteiten van HORAL zich flink uitgebreid”, legde Gert Christiaens uit.

“In 2019 gaf hij de voorzittershamer van HORAL aan mij door, maar dat betekende niet dat Frank HORAL vaarwel zei, integendeel. Zelfs nu hij de professionele fakkel binnen Brouwerij Boon heeft doorgegeven aan zijn zonen, blijft Frank belangrijke aangelegenheden zoals het Europese GTS-dossier mee behartigen en kan het bestuur blijven bogen op zijn fenomenale kennis en ervaring. Daarom hield het HORAL-bestuur eraan om Frank Boon te benoemen tot erevoorzitter ad tempus vitae.”
Tot slot werden ook de niet-brouwers die deel uitmaken van het bestuur van HORAL in de bloemetjes gezet. Penningmeester Joost De Four, secretaris Wim De Kelver, bestuurder Johan 'Wanne' Madalijns en PR-verantwoordelijke Yves Panneels kregen elk een jeroboam HORAL Megablend 2021 voor hun jarenlange steun en medewerking.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt het merendeel van de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Tien producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie en de bescherming van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek.

www.horal.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2021
Marc Sluys
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief