REGIO - Tien gemeenten in Halle-Vilvoorde stappen in groepsaankoop regentonnen

C21

REGIO - Tien gemeenten in Halle-Vilvoorde stappen in groepsaankoop regentonnen

Haviland
Van 1 juni tot 15 december kunnen de inwoners van 10 gemeenten in Halle-Vilvoorde een regenton aankopen via een groepsaankoop. Die wordt georganiseerd door streekintercommunale Haviland en Klimaatpunt vzw. De actie speelt in op de maatschappelijke nood en het besef dat we verstandig moeten omspringen met ons watergebruik. Zeker in tijden van schaarste is het aangewezen om zoveel mogelijk water te bufferen. En regenwater opvangen, dat is alleen maar positief, zegt Hans van Thienen van Haviland: "Het is goed voor het klimaat, maar ook voor je portefeuille."
De deelnemende gemeenten en steden zijn Asse, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Overijse en Ternat.
 
De deelnemende gemeenten en steden zijn Asse, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Overijse en Ternat.
 
Met het initiatief hopen de 2 organisatoren en de deelnemende gemeenten zoveel mogelijk inwoners te motiveren om regenwater op te vangen en te gebruiken. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? "We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer zoals hevige regenbuien maar ook lange periodes van droogte. Die droge zomers maken duidelijk dat water een kostbaar goed is. Met een regenton kan je hemelwater opvangen zodat je het kan hergebruiken", schetst Reindert De Schrijver van Klimaatpunt.
uin besproeien en auto wassen
Met regenwater kan je de tuin sproeien, het terras poetsen, of de auto wassen. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die klussen te doen: gemiddeld komt dat op 120 liter drinkwater per persoon per dag, volgens Klimaatpunt. En in warmere periodes stijgt dat zelfs naar 150 liter per persoon per dag. Maar dat kan dus beter met een eigen regenton, vindt De Schrijver.
Drie modellen
Via de website www.haviland.be/regenwatertonnen kan heel eenvoudig een ton besteld worden. Er is keuze uit drie inhoudsmaten (300, 650 en 1000 liter), allemaal met een kraantje en er is zelfs een designmodel bij met bloembak. “Die laatste is wat prijziger maar blijft goedkoper dan in de winkel”, zegt van Thienen: "Alleen maar voordelen dus. De actie is goed voor je portefeuille en voor het klimaat."
 
Infoavond
Opdat iedereen de gekozen modellen op voorhand al eens zou kunnen ‘proeven en ruiken’ worden in mei en juni een aantal fysieke infomomenten georganiseerd. De leverancier stelt er zijn tonnen en toebehoren voor.
 
Een overzicht van de infomomenten vindt u online en hieronder.
 
Liedekerke en Ternat - 31 mei, 19u30 - Gemeentehuis Liedekerke, Opperstraat 31
Kapelle-op-den-Bos - 7 juni, 19u30 - Gemeentehuis (AC Muyldermanszaal), Marktplein 29
Halle - 8 juni, 19u30 - Stadhuis, Oudstrijdersplein 18
Opwijk - 14 juni, 19u30 - GAC II, Ringlaan 20
Merchtem & Asse - 16 juni, 19u30 - Gemeentehuis Merchtem, Nieuwstraat 1
Om een beeld te krijgen van het aantal deelnemers, vraagt de organisatie om hier vooraf in te schrijven. 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief