SINT-PIETERS-KAPELLE – Oud-parochievicaris Jan Bogaert is overleden

C21

SINT-PIETERS-KAPELLE – Oud-parochievicaris Jan Bogaert is overleden

Rouwbrief1
SINT-PIETERS-KAPELLE – Oud-parochievicaris Jan Bogaert is overleden - © Deschuyffeleer
 

Op vrijdag 2 september laatstleden overleed te Asse op de leeftijd van 91 jaar priester Jan Bogaert. Hij werd geboren te Asse op 3 april 1931 en werd priester gewijd op 1 september 1957. In 1957 werd Jan benoemd tot onderpastoor te Sint-Pieters-Kapelle. Hij bleef er tot 1960.

In 1957 behoorde Sint-Pieters-Kapelle niet bij de dekenij Herne . Het maakte toen deel uit van het bisdom Doornik. Bij de fusie van 1976 ging Sint-Pieters-Kapelle van Wallonië naar Vlaanderen. Gezien er dan in groot-Herne twee Sint-Pieter-parochies  waren werd de parochie Herne (centrum) voortaan Sint Petrus en Paulus.

Na zijn vicariaat in de deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle werd priester Bogaert rector van het College voor Latijns-Amerika in Leuven (1960-1963). Nadien was hij godsdienstleraar in het Virgo Sapiënsinstituut te Londerzeel (1963-1966) om drie jaar later parochievicaris te worden in Mechelen, Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle (1966-1973). Vervolgens werd Jan adjunct-directeur van het Werk der Gemeenschapsretraites in Bonheiden (1973-1986) waarbij hij bezinningsdagen organiseerde en leidde in het kasteel van Zellaer. Hij was tenslotte medewerker in Sint-Martinus Halle (1988-1992) en in 1996 ging hij met pensioen.

Priester Jan had een sterke wilskracht en uitgesproken persoonlijke opvattingen. Hij had een zeer persoonlijke kijk op de krachten van de natuur en zei dat hij geregeld waterbronnen in de natuur heeft ontdekt. Zolang het ging deed hij dagelijks een wandeling. Hij leefde zeer sober. Tot op het einde van zijn leven bad hij dagelijks zijn brevier en de liturgische teksten van die dag, alsook zijn rozenkrans.

Hij overleed op de palliatieve zorgeenheid  De Rank van het OLV Ziekenhuis Asse.

Zijn uitvaart zal plaatsvinden in de Sint-Martinuskerk te Asse op zaterdag 10 september om 10 uur. Er is een gelegenheid tot groeten in de kerk vanaf 9u40. De plechtige eucharistieviering wordt gevolgd door de bijzetting in de familiekelder op de rustplaats van Asse-centrum.

Rouw betuigen kan via www.begr-vanhemelrijck.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief