ASSE - Burenruzies oplossen met de burenbemiddeling van Haviland

C21

ASSE - Burenruzies oplossen met de burenbemiddeling van Haviland

A_asse_bemiddeling
Foto ingezonden Haviland
 
Buren in Asse en Wemmel kunnen voortaan conflict oplossen via neutrale vrijwilligers. Wemmel en Asse zetten voortaan opgeleide vrijwilligers van Haviland in om conflicten tussen buren op te lossen. "Je kan al veel oplossen met een goed gesprek", luidt het bij coördinator Marleen Wynant. "Het team van vrijwilligers werd hiervoor speciaal opgeleid om zo'n gesprekken op een neutrale manier te modereren." Maar liefst 2 op de 3 geschillen raakt op die manier op een duurzame manier opgelost, leert de ervaring. Zo vermijden we dat conflicten aanslepen of escaleren, en dat is een goede zaak voor alle buurtbewoners. Bijkomend voordeel: een daling van de werklast bij de lokale politiediensten en het vredegerecht. Sinds begin november vult Haviland de leemte op voor gemeenten die hiervoor niet langer bij de provincie terecht kunnen. De gemeente Wemmel startte begin december als eerste met burenbemiddeling via Haviland, en vanaf 1 januari kunnen inwoners van de gemeente Asse het vrijwilligersteam inschakelen voor het oplossen van hun burenprobleem.
Hoe werkt dat?
Concreet zullen twee vrijwillige bemiddelaars eerst een individueel gesprek hebben met de buur die de bemiddeling aangevraagd heeft. Nadien krijgt ook de andere buur de kans om zijn verhaal te doen. Wanneer beide buren hierna bereid zijn om in gesprek te willen gaan met elkaar organiseren de vrijwillige burenbemiddelaars een gezamenlijk gesprek op neutraal terrein. Dit gehele proces gebeurt zonder tussenkomst van de wijkagent of het vredegerecht, en is bovendien volledig gratis.
 
Deze aanpak vergroot de kans om onderling een gepaste oplossing voor iedereen te vinden.  Maar liefst 2 op de 3 geschillen raakt op die manier op een duurzame manier opgelost, leert de ervaring.
 
 Waarom werkt burenbemiddeling zo goed?
"Vaak is het een kwestie van het conflict te ontmijnen voordat ze verder escaleert. Kleine onenigheden ontaarden vaak onnodig in hoog oplaaiende emoties of langdurige vetes. Dat is een stresserende situatie voor beide buren, en haalt bovendien de sfeer in de hele buurt naar beneden. Heel wat frustraties ontstaan door onbegrip of een haperende communicatie. "
 
Onze vrijwilligers worden speciaal opgeleid in conflictbeheersing en verbindende gesprekstechnieken. Zij gaan met beide partijen apart in gesprek zodat ze elk hun verhaal kunnen doen zonder dat de andere buur hen onderbreekt. Zo krijgt elke buur van bij de start erkenning voor hun gevoel: "Aha, naar mij wordt er geluisterd!". Dat schept al een heel andere voedingsbodem om samen aan een oplossing te werken.
 
Daarna zetten we beide buren samen voor een gesprek, waarbij de vrijwilligers het gesprek modereren als neutrale, derde partij. Die moderator kan helpen om de buren inzicht te doen krijgen elkaars situatie, of kan hen helpen om gedachten of gevoelens onder woorden te brengen.
 
Informatie
 
Boos op jouw buur omdat die 's nachts te veel lawaai maakt, of omdat zijn of haar bomen dringend gesnoeid moeten worden? Dan hoef je niet de politie te bellen. Voor problemen met je buur kan je terecht bij de burenbemiddelaars. Wie een beroep wil doen op de burenbemiddeling kan bellen naar 0472/63 17 85 of mailen naar burenbemiddeling@haviland.be.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief