Twee houthakseldammen tegen erosie aan de Terlindenweg in ASSE

C21

Twee houthakseldammen tegen erosie aan de Terlindenweg in ASSE

Scherm__afbeelding_2023-05-12_om_19
 

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Asse en landbouwer Herman Fieremans voerden erosiebestrijdingswerken uit op twee percelen langs de Terlindenweg in Asse. Twee houthakseldammen moeten er water- en modderoverlast tegengaan.
Tijdens de hevige regenval van juli 2021 trad ter hoogte van Terlindenweg modderoverlast op, zowel op de straat als aan verschillende huizen. De modder stroomde van de akkers naar beneden en een aantal woningen kregen modder binnen in de kelder en de benedenverdieping. Ook de tuinen kampten met deze overlast.

“Om deze problemen te voorkomen, legden we, samen met de provincie Vlaams-Brabant en landbouwer Herman Fieremans twee houthakseldammen aan. Een eerste is 60 meter lang. Twee korte, lage aarden dammen met een totale lengte 18 meter aan weerszijden van de houthakseldam leiden het water naar de houthakseldam. De tweede dam heeft een lengte van 38 meter”, zegt Peter Verbiest, schepen voor milieu en landbouw in Asse.

“Deze maatregelen vertragen het afstromend water en de modder bezinkt achter de houthakseldammen. De houthakseldammen zijn ongeveer 20 cm ingegraven om onderspoeling te voorkomen. Het water kan ter plaatse in de grond sijpelen. Dat is positief met het oog op bestrijding van verdroging”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

De eerste dam kostte 9.372,48 euro, waarvan de provincie 8.435,23 euro financiert. De tweede dam kostte 5.840,52 euro, waarvan de provincie 5.256,47 euro financiert. 

“Ik ben tevreden dat ik kan bijdragen aan oplossingen voor de erosieproblemen ter hoogte van mijn perceel. De samenwerking met de provinciale erosiecoördinator en de gemeente verliep erg vlot. Dankzij de provinciale ondersteuning kwam er een goede oplossing op maat", zegt landbouwer Herman Fieremans.

“Onze erosiecoördinatoren staan de gemeenten bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. In Asse hebben we zo al 9 projecten gerealiseerd en een 10de staat op de planning. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief