Ontdek de geheimen van de Vlaams-Brabantse ondergrond Archeologiedagen van 24 tot en met 26 mei

C21

Ontdek de geheimen van de Vlaams-Brabantse ondergrond Archeologiedagen van 24 tot en met 26 mei

Scherm__afbeelding_2024-05-16_om_16
 
Scherm__afbeelding_2024-05-16_om_16
 
Scherm__afbeelding_2024-05-16_om_16
 
​Op 24, 25 en 26 mei zijn er in gans Vlaanderen de Archeologiedagen, georganiseerd door de 5 Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA). In Vlaams-Brabant kunnen archeologiefanaten of nieuwsgierige liefhebbers deelnemen en het verleden onder hun voeten ontdekken tijdens 16 activiteiten in 12 gemeenten.
​Wat vertellen archeologische sporen en vondsten over het verleden? En hoe gaat een archeoloog te werk? Deze vragen worden beantwoord met tal van begeleide fietstochten en wandelingen, tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen (ook op opgravingen) en gezinsspeurtochten tijdens de Archeologiedagen.
 In Vlaams-Brabant vindt men deze activiteiten in Asse, Grimbergen, Haacht, Hoegaarden, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tienen en Vilvoorde.
 
“We zetten sterk in op publiekswerking en sensibilisering over onroerend erfgoed”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Tijdens de Archeologiedagen focussen we op alle aspecten van archeologie. De diversiteit aan lokale organisatoren en activiteiten toont aan dat er in Vlaams-Brabant veel interesse is om het verleden onder onze voeten op een creatieve manier aan een breed publiek kenbaar te maken. Als één van de initiatiefnemers ondersteunen we organisatoren zowel inhoudelijk als met een financiële duw in de rug om een kwaliteitsvol programma uit te werken en zorgen we voor promotionele acties in heel Vlaanderen”.
Vrijdag 24 mei is speciaal gewijd aan scholen, met een tiental activiteiten onder de vorm van workshops, interactieve lessen, rondleidingen/zoektochten en een bezoek aan een opgraving.
​Tijdens het weekend zijn er veel activiteiten voor gezinnen met kinderen, grootouders met kleinkinderen, jeugdbewegingen en jongeren.
De drie hoogtepunten uit het programma in Vlaams-Brabant zijn:
​Op archeologische ontdekkingsreis in Vilvoorde
Op vrijdag 24 en zondag 26 mei verken en beleef je het rijke verleden van de stad. Met een poëtisch startschot door de stadsdichter stap je het verleden in.
​De lezing over de opgraving aan het Heldenplein gaat dieper in op de stand van het onderzoek en wat het bijdraagt aan de kennis over de laat-middeleeuwse inwoners.
​Op zondag is het binnenplein van het Tuchthuis omgetoverd tot een archeologisch festivalletje. Kom langs en geniet er van middeleeuwse muziek, een workshop fossielen maken, middeleeuwse ambachtslieden die hun kunnen tonen, werk mee aan een open atelier rond de vondsten van de opgraving, duik in het kaartenkabinet of ga in de buurt op verkenning met gids of paard en kar.
 
Datum: lezing op vrijdag 24 mei van 20 tot 21.30 uur en festiviteit op zondag 26 mei van 13 tot 18 uur
​Locatie: lezing: Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop Kerk, Heldenplein in Vilvoorde en festiviteit: Tuchthuiscomplex, Rondeweg 2 in Vilvoorde
 
​De Turbulente Tumulus van Middelwinden
 
Ga anderhalf uur lang op een reis doorheen de tijd en trek naar de tumulus van Middelwinden. Sinds de aanleg ongeveer 1.800 jaar geleden in de Romeinse tijd, maakte de tumulus al heel wat mee. Hij speelde een belangrijke rol bij enkele veldslagen, werd in de 19de eeuw al opgegraven, maar werd ook geplunderd.
​De gidsbeurten worden aangevuld met re-enactors om jou zo helemaal onder te dompelen in het verleden. Voor kinderen zijn er korte workshops voorzien.
​Datum: zaterdag 25 mei van 13 tot 18 uur
​Locatie: Tumulus, Middelwindenstraat in Landen
 
​Bezoek opgraving kerkhof Genoveva-kerk Oplinter
 
Bezoek een opgraving van het vroegere kerkhof van de Genovevakerk in Oplinter. Archeologen onderzoeken er begravingen van de 12de tot vroeg 20ste eeuw en geven uitleg over de historiek van het kerkhof en over skeletonderzoek.
 
Datum: ​ vrijdag 24 mei tot zondag 26 mei 10 tot 16 uur
​Locatie: Sint-Genovevaplein in Oplinter
 
Ook in en rond de Archeohub in Leuven valt er tijdens de Archeologiedagen veel te beleven. Zo zijn er lezingen, een lego-workshop, wandelingen en fietstochten. ​ Deelnemers kunnen er op vrijdag info vragen over hun woonplaats en op zondag hun vondsten door specialisten laten bekijken.
Meer info: https://www.archeologiedagen.be/
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief