ASSE / VARIA - Schoon Volk, een tentoonstelling over uiterlijk en zoveel meer

C21

ASSE / VARIA - Schoon Volk, een tentoonstelling over uiterlijk en zoveel meer

Editiepajot_aanbod_diversiteit_en_gelijke_kansen
Repro AGR

De provincie Vlaams-Brabant trekt met de tentoonstelling 'Schoon Volk' naar Asse, Aarschot en Leuven. Deze tentoonstelling doet de bezoekers nadenken over de hedendaagse schoonheidsidealen en het belang van het uiterlijk.

"Man en vrouw, jong en oud, groot en klein, hetero en holebi, blank of zwart. Iedereen is anders, maar anders dan wie? Heeft uw uiterlijk invloed op uw leven en kansen? Hoe kijkt u naar uzelf? Hoe kijkt u naar anderen? Dertig verschillende mensen hebben hun mening gegeven over deze leuke maar soms ook moeilijke thema's. Hiermee werd de tentoonstelling 'Schoon volk' gemaakt. Deze tentoonstelling toont videogetuigenissen en foto's over hoe ons uiterlijk ons leven bepaalt of net niet" zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen.
 
De tentoonstelling zal te bekijken zijn op verschillende plaatsen in onze provincie. Voor het eerst zal hij te zien zijn in de openbare bibliotheek van Asse, van 3 november tot 20 december.
 
Daarna trekt de tentoonstelling van 4 januari tot 28 februari 2010 naar de bibliotheek van Aarschot en van 2 maart tot 25 april 2010 naar de bibliotheek van Leuven.
 
Naast de tentoonstelling zijn er op de drie locaties nevenactiviteiten te beleven. Er worden workshops ingericht over ons zelfbeeld, schoonheidsidealen, het veranderend lichaam, pesten, discriminatie en racisme, kansen op de arbeidsmarkt, kijken naar anderen, kledij en subculturen en de invloed van media en beeldcultuur. Daarnaast zijn er lezingen over schoonheidsidealen, uiterlijk en seksualiteit en over leven met een handicap.
 
Een belangrijk nevenproject van Schoon Volk is de DNA-analyse van een aantal bekende Vlaams-Brabanders, zoals gedeputeerde Karin Jiroflée, Goedele Liekens, Phara De Aguirre, Wim De Vilder, Trui Moerkerke, Elodie Ouedraogo en Mohamed Ridouani. De analyse wordt uitgevoerd door professor Ronny Decorte van de K.U.Leuven.
"Deze analyse illustreert de migratiestromen die onze voorouders hebben meegemaakt, en die uiteindelijk hebben geleid tot onze specifieke uiterlijke kenmerken en het feit dat wij hier zijn terecht gekomen. Tegelijkertijd toont deze analyse de onzin van rassen theorieën aan. Er is maar één ras, namelijk de mens. En we zijn allemaal Schoon Volk" zegt gedeputeerde Karin Jiroflée.
 
Wie een wedstrijdkaart invult tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling maakt kans om een persoonlijke DNA-kit met bijhorende analyse te winnen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2009
Gerrit Achterland
Repro AGR
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief