HALLE – Soumonges van de Gilles kondigen de komst van carnaval aan

C21
Halle_carnaval
 

HALLE – Soumonges van de Gilles kondigen de komst van carnaval aan

Dsc_7385_02__large_
 
Dsc_7339_01__large_
 
Dsc_7362_02__large_
Drie jaar prinsenpaar op rij
 
Dsc_7364_01__large_
 

Carnaval Halle is in aantocht, en dat is te merken aan de twee verenigingen Gilles die Halle rijk is. Daarom zes weken voor carnaval trekken de Gilles met hun belletjesgerinkel en hun unieke Gilles muziek door groot Halle van café naar café om het grote volksfeest aan te kondigen. In die weken voor carnaval wordt een vast ritueel drie soumonges gehouden. De betekenis hiervan is het oproepen en verwittigen dat carnaval in aantocht is.

De kledij voor de soumonges is altijd de ‘sarreau’ of zoals men in Halle zegt ‘den bleu’. Het is een blauwe kiel, een zwarte satijnen muts, een rode sjaal met witte stippen, een gordel met belletjes, gillesklompen en in de rechterhand de ‘ramon’. Dit is een bundeltje wilgentakjes dat symbool staat de aankondiging van de komst van de lente.

Met hun houten klompen springen ze als het ware het nieuwe carnaval seizoen uit de grond. Er moeten drie soumonges gedaan worden, bij de eerste wordt er gedanst onder begeleiding van tromgeroffel, de tweede soumon is vier weken voor carnaval en dan zijn er naast trommelaars ook enkele koperblazers aanwezig, de derde en laatste soumonges wordt gehouden twee weken voor carnaval.

De gilles van Groot Halle opende zaterdag met een honderdtal leden, prinsenpaars en Halse carnavalsvereniging De Fleerefluiters het grote volksfeest.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief