GERAARDSBERGSE reuzen op Inventaris Immaterieel Erfgoed

C21

GERAARDSBERGSE reuzen op Inventaris Immaterieel Erfgoed

Dsc_2054
Foto: © Jimmy Godaert
 

Nog in hun wittebroodsweken, nagenietend van alle aandacht en uitstapjes als kersvers koppel staan Goliath en Gerarda vandaag opnieuw in de kijker. Minister Sven Gatz voegde zopas de reuzencultuur in al zijn facetten toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Samen met een 70-tal andere reuzenverenigingen ziet de Geraardsbergse Reuzengilde daarmee haar inspanningen beloond.

Deze erkenning zegt niet zozeer iets over de kwaliteit of waarde van tradities, rituelen en gebruiken, maar vooral iets over de manier waarop mensen deze doorgeven aan volgende generaties. De kwaliteit van deze ‘erfgoedzorg’ bepaalt of erfgoed overleeft en levend blijft. Gedragenheid door de bevolking speelt hierbij een belangrijke rol.

Daar hebben de Geraardsbergse reuzen niet over te klagen: dankzij de Reuzengilde groeit hun populariteit met de dag. Er staan hen dit jaar nog enkele leuke uitstapjes te wachten. Eerst en vooral trekken ze naar de Nationale Feestdag in Brussel (21 juli), het Reuzenfestival in Bokrijk (16 augustus) en kan je ze spotten op de feestelijkheden rond 500 jaar Plaisance (30 augustus). Verder stelen ze natuurlijk ook de show in de reuzenstoet tijdens het Hooghuysfestival (13 september).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief