GERAARDSBERGEN - Perronverhoging station Viane-Moerbeke opnieuw op de agenda

C21 Css

GERAARDSBERGEN - Perronverhoging station Viane-Moerbeke opnieuw op de agenda

Foto2__kopie_
Johan en Lieve zijn niet blij met de staat van het perron in Moerbeke.- Ingezonden foto
 
De staat van de perrons in het station van Viane-Moerbeke baart de treinreiziger al vele jaren grote zorgen. Gemeenteraadslid Lieve Dauw ijvert al vele jaren om het station toegankelijk te maken. Ze stelde al meermaals het gebrek aan comfort voor het in- en uitstappen van de treinen aan de kaak. Lieve Dauw: “De staat van de perrons is een echte schande. Het dossier houdt me al jaren bezig. Er werd reeds een volledig dossier met onder andere petities overhandig aan de NMBS. De veiligheid van de reizigers komt hier echt in het gedrang. Ik blijven op dezelfde nagel kloppen.”
 
Het station Viane-Moerbeke is een belangrijk opstappunt waar vele pendelaars de trein nemen. Het hoogteverschil tussen het perron en de trein is veel te groot. Dat maakt het moeilijk om vlot op de trein te stappen. De Europese norm is 76 cm, maar deze is in dit station ver te zoeken. Nochtans werden alle andere stations op de lijn Geraardsbergen-Ninove en Geraardsbergen-Edingen lange tijd geleden al aangepast. 
 
Gemeenteraadslid Johan Quintelier woont ook in Moerbeke: “Toegankelijk openbaar vervoer is een basisrecht voor iedereen. Het stelt mensen in staat om zich autonoom te verplaatsen voor professionele en persoonlijke doeleinden. Het is een hefboom voor maatschappelijke participatie. Daarom is het belangrijk dat ze makkelijke toegankelijk zijn, ook voor personen met een beperking, ouders met een buggy, voor kleine kinderen of ouderen.”
 
 
Meerjareninvesteringsplan NMBS
 
“De perrons zijn ronduit gevaarlijk en te laag”, zegt gemeenteraadslid Lieve Dauw. “De situatie is werkelijk heel schrijnend. Op dit ogenblik is de opmaak van een nieuw meerjareninvesteringsbudget van NMBS, Infrabel en de federale overheid in opmaak. Het lokaal bestuur, de vele pendelaars en andere gebruikers van de trein hopen dat de situatie in Viane-Moerbeke zo snel mogelijk aangepakt wordt.”
 
Beide gemeenteraadsleden legden aan de gemeenteraad een motie voor waarbij de federale minister van Mobiliteit, NMBS en INFRABEL gevraagd wordt om in hun meerjareninvesteringsplan vanaf 2023  de nodige middelen te voorzien om de perrons van het station Viane-Moerbeke te verhogen tot de aanbevolen Europese referentiehoogte van 76 centimeter. De gemeenteraad keurde deze motie unaniem goed. Ze zal bezorgd worden aan de federale minister van Mobiliteit, de CEO van de  NMBS en aan de CEO van Infrabel.
 
 
“In oktober 2020 kondigde de NMBS een actieplan aan voor een betere toegankelijkheid. Wij zijn al jaren vragende partij voor toegankelijke en veiligere opstapplaatsen in het station Viane-Moerbeke. De verhoging en verbetering van de perrons in het station van Viane-Moerbeke moeten een echte prioriteit zijn”, besluiten beide gemeenteraadsleden.
 
 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief