Lokaal bestuur GERAARDSBERGEN ontvangt subsidie voor restauratie van de dakruiter op het stadhuis

C21

Lokaal bestuur GERAARDSBERGEN ontvangt subsidie voor restauratie van de dakruiter op het stadhuis

_dsc6393
Minister Diependaele te gast in Geraardsbergen in kader renovatie dakruiter stadhuis
 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele was  vandaag op bezoek in  het stadhuis. Hij bracht immers het goede nieuws dat via het agentschap Onroerend Erfgoed een erfgoedpremie van 150.000 euro werd toegekend voor de restauratie van de dakruiter op het stadhuis van Geraardsbergen.

“Geraardsbergen is één van de oudste steden van ons land en haar veertiende-eeuwse stadhuis werd al in 1936 beschermd als monument omdat het een historisch en architecturaal belangrijk gebouw is. De erfgoedpremie die gegeven wordt is een standaardpremie in het leven geroepen om eigenaars van monumenten via een eenvoudige procedure snel financiële ondersteuning te geven voor het onderhoud ervan.” aldus de minister van Onroerend Erfgoed.”

"Het stadhuis is één van de erfgoedpareltjes in Geraardsbergen. We zijn dan ook zeer verheugd dat wij deze subsidie van 150.000 Euro ontvangen en de dakruiter volledig kunnen herstellen want het totale kostenplaatje loopt op tot 369.000 Euro. Behoud van patrimonium is dan ook belangrijk voor deze én latere generaties," stelt burgemeester Ann Panis.

Restauratiewerkzaamheden

De dakruiter van het stadhuis verkeert in slechte staat en dient te worden hersteld. Tegelijkertijd worden de dakkapellen geïnspecteerd en indien nodig gerestaureerd. Dezelfde zorg zal worden besteed aan de structuur van het hoofddak. Deze werken starten eind 2024 en zullen één jaar duren. De renovatiewerken zijn essentieel voor het behoud van de erfgoedwaarden en vallen binnen het kader van het goed onderhoud van het stadhuis. In de komende jaren zullen verdere onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd, waaronder aan de hoektorens en het schrijnwerk.

Het stadhuis van Geraardsbergen

Het oorspronkelijke gotische stadhuis van Geraardsbergen uit de veertiende eeuw heeft het in de loop der eeuwen veel hard te verduren gehad. De bak- en zandsteenconstructie vertoont kenmerken van de Brabantse gotiek. Onder de pui bevindt zich een fontein met Manneken- Pis, die dateert uit 1459. De benedenverdieping, vroeger gebruikt als hal, is voorzien van gotische kruisribgewelven.

 

Het stadhuis onderging een grondige restauratie in 1598-1599 en werd later, in 1752-1753, verbouwd in rococostijl. Een neogotische verbouwing vond plaats in 1893-1896, toen de monumentale trap werd geïnstalleerd.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief