GALMAARDEN - Bib gaat uitbreiden

C21

GALMAARDEN - Bib gaat uitbreiden

Colpaert_galmaarden_bib_1
Luk Van Holen in de bib. - Foto © Marc Colpaert
 

De uitbreidingswerken aan de gemeentelijke bibliotheek van Galmaarden lopen stilaan ten einde. Vanaf eind september kunnen de bezoekers terecht in een veel ruimere bibliotheek, dan nu al het geval was. De jeugd krijgt een aparte ruimte op een tussenverdieping en er is ook voldoende plaats voor een leeszaal te maken met zicht op een vijver.

De sluiting van het cafetaria in het Baljuwhuis in Galmaarden opende nieuwe perspectieven voor de bibliotheek van Galmaarden. “Het vroegere cafetaria lag pal naast de bibliotheek”, zei schepen Paul Cardoen(CD&V). “ Toen dit pand leeg kwam te staan, was dit een gedroomde kans om onze bibliotheek - die al veel te klein gehuisvest was – meer ruimte te kunnen geven. Wij hebben dit samen met het beheersorgaan van de bibliotheek besproken en hopen dat de vernieuwde ruimte nog meer lezers naar onze bibliotheek brengt”, aldus Cardoen.
Bibliothecaris Luk Van Holen is best tevreden met de uitbreiding van de bibliotheek. “ Wij kopen per jaar ongeveer een 1.500 nieuwe boeken aan en de laatste maanden was het echt een probleem om alles nog op een ordentelijke manier kwijt te geraken. Ik heb de werken van nabij kunnen volgen en moet zeggen dat de nieuwe kleuren van de lokalen en de vrijgekomen ruimte een hele verbetering zijn”, sprak Luk.
Alle grote werken zijn nu achter de rug in de nieuwe lokalen van de bibliotheek. “ Wij wachten alleen nog op enkele kasten, maar die zouden binnen enkele weken geleverd worden en dan kunnen eindelijk de nieuwe lokalen opengesteld worden”, volgens bibliothecaris Van Holen. 
In de vernieuwde lokalen werd tevens een trap geplaatst naar een tussenverdieping. “ In deze ruimte gaan we vooral fictie romans plaatsen voor de jeugd(14+), wij maken zo een eigen ruimte voor deze leeftijdsgroep en hopen dat dit apart plaatsje succes kent”. Verder was er in de bestaande bibliotheek bijna geen plaats voor een leeszaal, nu is deze plaats wel voor handen. “ In de huidige bibliotheek stond er wel een tafel maar spreken van een echte leeszaal, was meer een utopie. In de vernieuwde bibliotheek is er hiervoor wel voldoende ruimte, zelfs met zicht op een kleine vijver in de tuin van het Baljuwhuis. 
 
Momenteel telt de bibliotheek een 1.200 lezers wat zeker niet slecht is voor een gemeentelijke bibliotheek. Toch hoopt de bevoegde schepen dat het aantal lezers nog zal toenemen. “ Met een ruimere bibliotheek denken wij dat nog meer mensen de weg naar onze bibliotheek zullen vinden. Voor jongeren tot 18 jaar is het uitlenen van boeken volledig gratis, voor volwassenen bedraagt dit 3 euro. Normaal moet de vernieuwde bibliotheek haar deuren openen tegen eind september of begin oktober.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief