GALMAARDEN – Bommen op de Bosberg

C21

GALMAARDEN – Bommen op de Bosberg

Edkitiepajot_galmaarden_bommen_op_de_bosberg_003_foto_luc_van_steenberge
Foto's © Luc Van Steenberge
 
Editiepajot_galmaarden_bommen_op_de_bosberg_001_foto_luc_van_steenberge
Foto's © Luc Van Steenberge
Edkitiepajot_galmaarden_bommen_op_de_bosberg_002_foto_luc_van_steenberge
Foto's © Luc Van Steenberge
 

Dimitri Beeckmans schrok nogal toen hij met zijn nieuwe metaaldetector, die hij zich net had aangeschaft in De Panne, over zijn weiland op de top van de Bosberg wandelde en een signaal kreeg dat er metaal lag in zijn weide achter zijn woning. Na grondig onderzoek bleek het om elf bommen uit de eerste wereldoorlog te gaan.

Dimitri had zich die metaal detector net aangeschaft en wou hem eens uittesten. Dimitri zijn overleden opa, Joris, had hem verteld had dat er op het weiland boven de Bosberg Duitse bommen uit de Eerste Wereldoorlog lagen. Maar nooit was er gezocht naar metalen in de ondergrond op dit weiland. Metaaldetectors bestonden in die tijd niet om ernaar te zoeken.
 "Na wat ijzeren prullen te hebben gevonden zwaaide ik over een grote oppervlakte en de detector gaf een signaal. Dus begon ik te graven met mijn schop en na een tijdje was mijn put ongeveer een meter diep en stootte ik op wat Ijzer. Ik dacht dat het een soort golfplaat was. Maar niets was minder waar. Toen ik de zijkant van die plaat wou bekijken, stootte ik op nog een golfplaat in de andere richting. Na het afschrapen van de aarde met een kleine spade zag ik een buis die op een punt eindigde. Ik goot er wat water over om duidelijker te maken wat het was. Toen zag ik de ontstekingskop met de witte ring er rond. Ik heb toen direct mijn schop neergelegd en de politie gebeld," aldus Dimitri.
Maandag kwam DOVO ter plaatse om alles op te ruimen, maar toen de eerste bom uit de put gehaald werd ontdekten de twee ontmijners dat die golfplaat eigenlijk allemaal obussen waren die naast elkaar lagen. Zo zijn er al elf boven gehaald. Het waren type 10.5 Duitse artillerie van 37 cm lang uit de eerste wereldoorlog. Elke bom woog 30kg of in totaal 330kg bommen werden opgegraven. De bommen waren nog van uitstekende kwaliteit en het ontstekingsmechanisme was nog helemaal intact. Eén ontplofte bom kon alle ruiten in een straal van 500 meter doen ontploffen en bij elf ontplofte bommen zou de ravage niet te overzien zijn.
"Mijn opa had het altijd gezegd dat er bommen verstopt lagen op dit weiland. Vermoedelijk zitten er nog onder, maar omdat Dovo gelimiteerd is in het aantal kg dat ze mogen en kunnen vervoeren moeten ze nog eens terugkomen. De ontmijners van Houthulst komen terug met een bommendetector om het weiland helemaal te onderzoeken. De  metaaldetector gaf nog signalen en wellicht liggen er nog verschillende bommen op dit weiland.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 sep 2010
Luc Van Steenberge
Luc Van Steenberge
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief