GALMAARDEN - 1 verdachte brand Sint-Pieterskerk vrijgelaten

C21

GALMAARDEN - 1 verdachte brand Sint-Pieterskerk vrijgelaten

Colpaert_kerkafgebrand
 

De onderzoeksrechter heeft een van de twee kermiskramers die verantwoordelijk zou zijn voor de brand in de Sint-Pieterskerk van Galmaarden, vrijgelaten. De man is wel in verdenking gesteld. Het gemeentebestuur hoopt intussen dat de kerk kan worden gerestaureerd.

Gisteren pakte de politie van de zone Pajottenland twee mensen op in het onderzoek naar de brand in de kerk van Galmaarden. Het ging om twee meerderjarige personen uit het kermismilieu die aanwezig waren op de jaarlijkse kermis. Een van de personen gaf meteen toe dat hij een vuurpijl had afgeschoten. Volgens het parket staat het zo goed als vast dat een van die vuurpijlen de kerk geraakt heeft, waardoor de brand is ontstaan. Het vuur legde uiteindelijk het beschermde gebouw bijna volledig in de as. Een van de twee personen werd vandaag al verhoord en vrijgelaten. Volgens de onderzoeksrechter was er geen opzet in het spel en was er dan ook geen reden om de man aan te houden. Hij wordt wel in verdenking gesteld voor onopzettelijke brandstichting en voor beschadiging van een geklasseerd monument. Later wordt de tweede persoon verhoord. De kans dat hij wel wordt aangehouden, is volgens het parket klein.

Ondertussen is het nog niet duidelijk of de ruïne van de Sint-Pieterskerk gesloopt moet worden of niet.  Woensdagvoormiddag komt de dienst Monumentenwacht de ruïne inspecteren. Ook Monumenten en Landschappen komt de komende dagen een kijkje nemen. Het gemeentebestuur van Galmaarden hoopt alvast dat de kerk kan worden gerestaureerd, maar burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) is pessimistisch. "Ik vrees dat de heropbouw van de kerk moeilijk zal zijn".
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2008
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief