GALMAARDEN - Op bedevaart naar Halle

C21

GALMAARDEN - Op bedevaart naar Halle

Colpaert_galmaarden_bedevaart_1
 

Ieder jaar kan men in het Pajottenland honderden mensen tegenkomen die op bedevaart naar Halle trekken. Sommigen onder hen stappen meer dan 100 km om hun doel te bereiken. Zoals een hele groep mensen uit Gits(West-Vlaanderen), hoe het ooit begon is een apart verhaal dat begon in 1886. 

Jan Vanderper uit Gits voelde de grond onder zijn voeten verdwijnen, toen hij van de dokter in het jaar 1886 hoorde, dat zijn vrouw zwaar ziek was. Hij had op dat moment negen kinderen, wat normaal was in die tijd. Jan hoorde plots een stem die hem vertelde dat: “ Wanneer hij op bedevaart vertrok naar Halle zijn vrouw zou genezen.” Een dag later vertrok Jan op klompen richting Halle. Hij kende zelfs de weg niet en moest regelmatig de juiste weg vragen. Jan lukte in zijn opzet, en ziedaar het wonder geschiedde, zijn vrouw herstelde volledig.(Ze kregen zelfs later nog vier kinderen erbij) Jan was zo dankbaar dat hij besloot om ieder jaar de afstand van 104 km tussen Gits en Halle af te leggen. Vanaf het derde jaar kreeg onze Jan het gezelschap van enkele vrienden die samen met hem op bedevaart gingen naar Halle.
Vandaag 122 jaar later organiseert de kleinzoon van Jan Vanderper, Florent Vanderper jaarlijks de bedevaart naar Halle. “ Ik ben nu 76 jaar maar ik ben niet van plan om vlug op te geven, waar mijn grootvader zoveel jaren geleden mee van start ging. Zolang de gezondheid het toelaat, ga ik te voet op bedevaart naar Halle. Mijn vader ging zelfs op 83 jarige leeftijd nog mee op bedevaart”.
Een vaste afspraak is dat ze telkens op zaterdagmiddag een kom soep komen nuttigen in de TRB-zaal in Galmaarden, hun aangeboden door de gemeente. Daarna beginnen ze dan aan hun laatste 20 km richting Halle.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2008
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief