GALMAARDEN - Treures is definitief beschermd

C21

GALMAARDEN - Treures is definitief beschermd

Editiepajot_galmaarden_treures_1_bewerkt
Lara voor de oudste en dikste treures van het land. - Foto © Marc Colpaert
 

De zeer oude treures (Fraxinus excelsior ‘Pendula) in de tuin van het Baljuwhuis blijft een  beschermd monument, ook al had de gemeente Galmaarden dit proberen tegen te gaan. De Raad van State (RVS) heeft nu de klacht van de gemeente verworpen.

In de tuin van het Baljuwhuis, aangekocht in 2004 door de gemeente Galmaarden, staan  enkele oude bomen, zo ook een heel oude treures. De treures waarvan sprake in het bestreden besluit bevindt zich echter in een woongebied in het centrum van de gemeente Galmaarden. De treures kreeg door de Belgische Dendrologische Vereniging, het label toegekend van kampioenboom. Nog volgens deze vereniging is deze bijzondere treures de dikste - met zijn stamomtrek van 371 cm - in België, en vermoedelijk is hij ook de oudste van het land!.

" Gelet op de verplichting van de lokale besturen inzake het grond- en pandenbeleid, vonden wij  het onaanvaardbaar dat een bescherming met dergelijke perimeter - met een diameter van 60 meter - een grootschalig lokaal project in het gedrang bracht", verduidelijkte burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) " Wij zijn zeker niet tegen erfgoed en hebben ook niets tegen deze prachtige boom, maar als we ooit deze woonzone in het centrum van Galmaarden willen verkavelen zitten wij met een groot probleem, deze 'beschermde' treures. Daarom dienden wij een beroep in tegen dit besluit. Spijtig genoeg heeft de RVS ons niet gevolgd en blijft de treures beschermd. Het is dan maar zo, wij gaan niet meer in beroep", sprak burgemeester Pierre Deneyer.

"Om in de toekomst een gelijkaardig project te realiseren op een andere locatie zal de  gemeente gronden dienen aan te kopen en de nodige infrastructuur dienen aan te leggen, wat een niet te overziene en onmogelijke meerkost met zich mee zou brengen die op een of andere manier zal moeten worden gecompenseerd. De tenuitvoerlegging van het besluit hypothekeert onweerlegbaar de mogelijkheden van de gemeente Galmaarden om te voorzien in een gepast sociaal woningaanbod”, besluit de burgemeester.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief