GALMAARDEN - Kapel Herhout bestaat 50 jaar

C21

GALMAARDEN - Kapel Herhout bestaat 50 jaar

Colpaert_galmaarden_herhout_2
 
Colpaert_galmaarden_herhout_1
Colpaert_galmaarden_herhout_3
Dsc01987

Het voorbije weekend was het feest voor de parochiegemeenschap Herhout. Met een innemende eurcharistieviering op zaterdagavond werd het 50 jarige bestaan van de Onze-Lieve-vrouwekapel in de kijker gezet.

In 1945 duikt de eerste informatie op rond het oprichten van een parochie. Het is E.H. De Boeck, de toenmalige onderpastoor van Tollembeek, die het nieuws vanuit het aartsbisdom mag overbrengen naar het gehucht van de Herhout.

In 1947 belast aartsbisschop Van Roey E.H. Lombaerts dan ook met het stichten van de parochie en met het inzamelen van de nodige fondsen voor het bouwen van een kerk.
Typische Vlaamse kermissen en tientallen andere activiteiten worden op get getouw gezet om het nodige kapitaal te verwerven. Zelfs de naburige parochies voeren mee “campagne”.
In 1957 ruilt E.H. Lombaerts de Herhout in om pastoor te worden in Herfelingen. Op dat ogenblik is er al een bouwgrond aangekocht en is de kassa gespijsd met 600.000 Belgische franken.
 
Op 1 mei 1957 wordt E.H. Jan Pornel afkomstig van Ruisbroek aangesteld tot kapelaan van de parochie. “Dat kapelaan Pornel een doe-mens was staat buiten kijf”, aldus mede-organisator Eddy Van Eylen. “Als zendeling heeft hij dan reeds zijn sporen verdiend in Guatemala. Zo giet de nieuwe parochieherder met de hulp van vele vrijwilligers zelf alle betonnen blokken voor de bouw van de kapel. Eind 1958 mag hij dan met fierheid aankondigen dat de nachtmis van Kerstmis in de nieuwe kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw zal gevierd worden. De kapelaan werkt met veel vakkennis de kapel verder af en begint daarna aan de bouw van de pastorie. Zelfs na zijn opruststelling in 1996 blijft kapelaan Pornel als goede herder alsmaar zorgen voor het welzijn van zijn parochie”. E.H. Pornel overlijdt echter onverwachts in 1997.
 
De feestelijke eucharistieviering, opgeluisterd door de Hadosingers, werd voorgegaan door E.H. Pastoor Verhaeghe die sinds 1997 benevens de parochiezorg in St-Pieters-Kapelle, Bever en Akrenbos ook instaat voor de parochiezorg op de Herhout.
 
Dankzij de inzet van de parochieploeg onder de leiding van Liliane Vanderstokken kreeg niet alleen het vijftigjarig bestaan van de kapel een plechtige viering toebedeeld. Ook zette dit handvol gedreven parochianen met een waardevolle tentoonstelling de historiek van de kapel in de schijnwerpers.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 28 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief