GALMAARDEN - Zieke kippen met jasje

C21

GALMAARDEN - Zieke kippen met jasje

Editiepajot_galmaarden_kippen_foto_marc_colpaert
Marie-Jeanne met één van haar kippen. - Foto © Marc Colpaert
 

De zieke kippen van Marie-Jeanne Frederique (77) uit de Dorekensstraat in Galmaarden krijgen allemaal een vestje rond de hals om zo vlugger te genezen. Deze dame zorgt bij haar thuis al veertig jaar voor heel wat verwaarloosde dieren. Momenteel heeft ze een honderdvijftigtal dieren in haar dierenrusthuis en voor geen enkel dier staat er vlees op het menu.

Marie-Jeanne Frédérique bekommert zich al bijna haar hele leven om afgedankte of mishandelde dieren. Al was het Fabienne, de dochter van Marie-Jeanne, die ooit met de opvang begon. “ Mijn dochter bracht van jongsaf aan gewonde en achtergelaten dieren mee naar huis. We waren zo begaan met onze dieren dat we toen een afspraak maakten. Als één van ons beide zou overlijden, zou de andere het werk voorzetten. Toen Fabienne in 1985 overleed, heb ik woord gehouden en richtte de vzw Fabienne op“, vertelde Marie-Jeanne. Van de uitgeverij Readers Digest kreeg zij voor haar inzet ooit de titel van ‘Bijzondere Belg‘ en vorig jaar nog kreeg ze van een Amerikaanse organisatie een bedrag van 10.000 dollar voor al het werk dat ze doet voor zieke en achtergelaten dieren.

Sinds vele maanden krijgt Marie-Jeanne regelmatig kippen uit legbatterijen in haar rusthuis en deze beestjes zijn er soms heel erg aan toe. “ De meeste van die beestjes hebben bijna geen pluimen meer op hun borst en zijn er, door in die legbatterijen te zitten, erg aan toe”, begint Marie-Jeanne haar verhaal. “ Op een dag rijpte bij mij de idee om de kale plekken van de kippen te beschermen met een soort zelfgemaakt vestje van stuk gesneden oude sjaal. Zo hebben ze het goed warm, genezen ze vlugger en kunnen nadien met pluimen, opnieuw gezond buitenlopen bij hun soortgenoten. Vandaag staan er enkele kooien voor een viertal kippen in mijn woning, want bij deze kippen is het niet voldoende hen te beschermen met een vestje, maar tevens geef ik ze nog extra warmte met een speciale lamp en sommige onder hen moet ik zelf eten geven, zo zwak zijn ze”, wist Marie-Jeanne ons te vertellen.

“ In dit huis is iedereen vegetariër. Zelfs de katten en de honden leven op vegetarische korrels. Want het is toch maar al te absurd dat je het ene dier zou opofferen om het andere te voeden“, besluit Marie-Jeanne Frederique.

Wie meer info wenst over het dierenrusthuis van Marie-Jeanne, of wie peter of meter wenst te worden van een dier, kan daarvoor terecht op het nummer 054/32.81.40 of kan surfen naar: http://www.asbl-fabienne.org

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief