Twee dichters uit de REGIO opgenomen in Noord-Nederlandse bundel stadsdichters

C21

Twee dichters uit de REGIO opgenomen in Noord-Nederlandse bundel stadsdichters

Editiepajot_geraardsbergen_ninove_dichters_foto_albrecht_schrever
(ingezonden foto)

In de pas verschenen fraaie publicatie "Dichter bij mijn stad Stadsdichters bijeengebracht" (Uitg. Kontrast, 2011 Oosterbeek Ndl) heeft Gerard Beense, gewezen stadsdichter van Lelystad, voor de vijfde maal minstens een gedicht opgenomen van de 50 Noord-Nederlandse en de 8 Zuid-Nederlandse stads- en dorpsdichters. Uit onze regio komen twee dichters aan bod met elk drie gedichten: Marleen De Smet uit Geraardsbergen (dorpsdichteres Galmaarden 2011) en stadsdichter Willie Verhegghe (stadsdichter Ninove sinds 2004). Beide figuren hoeven we nauwelijks voor te stellen...

Marleen De Smet
Ze is zich zowat een decennium geleden actief gaan toeleggen op de dichtkunst waartoe ze zich reeds als kind aangetrokken voelde. Veel inspiratie vond ze bij haar grootvader Charles De Clercq (Brakel), een gewezen mijnwerker, die aardig wat geesteskindjes baarde. Verscheidene gedichten van Marleen, die zelf al enkele dichtbundels samenstelde, werden opgenomen in diverse bloemlezingen. Enkele gedichten verschenen in vertaling en twee ervan maken deel uit van de poëtische Steegjesroute in Geraardsbergen. Minister Marc Eyskens, zelf een niet-onverdienstelijk poëet, zegt over haar: "Marleen brengt met zinderende woorden en enige beelden de wereld van het onzichtbare tot uiting...". Dit jaar werd Marleen (de vijfde) dorpsdichter van Galmaarden met haar gedicht "De Mark" dat in de pas verschenen bundel werd opgenomen. Daarna lezen we de niet minder verdienstelijke stukken "Nectar en ambrozijn" en het litaniegedicht over "Onze Pauwel".
Willie Verhegghe
Ruime bekendheid verwierf Willie Verhegghe uit Pollare met diverse poëziebundels die thema's uit de wielerwereld behandelen. We citeren er slecht enkele met een sprekende titel: Peyresourde" (1987), "De Ronde van Vlaanderen" (1991), "Tourmalet & andere poëzie buiten categorie" (2001). Diepe ontroering gaat uit van de bundel "Miguel of het groot verdriet" (1988) dat hij wijdde aan zijn overleden zoontje. Uit de heroïsche wereld van de wielrenners stammen ook de gedichten die de stad Geraardsbergen liet aanbrengen op imposante monumenten langs het zware parcours naar de Muur, die Verhegghe zelf regelmatig en met de moed van een Flandriën beklimt. Verhegghe die thuis is in de wereld van de kunst (Frans Minnaert, Louis Paul Boon, Marnix Gijsen, Simon Vinkenoog, Maurits van Liedekerke...) behandelde ook de meest uiteenlopende andere onderwerpen in zijn poëzie. Sinds 2004 is hij stadsdichter van de stad Ninove. In de in Noord-Nederland uitgegeven bundel staan volgende gedichten van Verhegghe in de hem eigen plastische stijl: "Bij de Norbertijnen", "Dit grote nieuwe huis" en "Carnaval Ninove, een halve eeuw jong".
Deze typografisch zeer verzorgde paperback, een boeiend voorwoord, een leuke inleidende "Ballade van de Stadsdichter" en een zeer interessant Dankwoord telt 219 bladzijden. Het kan worden besteld (ISBN 978-94-90834-15-9) bij de betere boekhandel. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 okt 2011
Albrecht Schrever
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief