GALMAARDEN / LENNIK - Voorpost bijna operationeel

C21

GALMAARDEN / LENNIK - Voorpost bijna operationeel

Editiepajot_galmaarden_voorpost_1_foto_marc_colpaert
De drie burgemeesters in de voorpost. - Foto's © Marc Colpaert
 
Colpaert_galmaarden_voorpost_brandweer_3
De tijdelijke container. - Foto © Marc Colpaert
 

Vanaf 1 februari startten de gemeenten Galmaarden, Bever en Herne met een nieuwe medische hulpverlening vanuit Tollembeek. Dit moet het probleem van de lange aanrijtijden en de taalonkundigheid van het medisch personeel - oorzaak van vele problemen - in de kiem smoren. De uitvalsbasis is niet de voorpost in Tollembeek maar een voorlopige container aan de gemeenteloods, even verderop.

Vanaf volgende maand komt dan toch de langverwachte medische hulpverlening in dit deeltje van het Pajottenland op gang. Het probleem van lange aanrijtijden en medisch personeel dat geen Nederlands spreekt, zou hiermee van de baan moeten zijn. De gemeenten Bever, Herne en Galmaarden investeerden ondertussen al ruim drie miljoen euro voor de bouw van deze voorpost. “ Sinds enkele jaren zijn wij met dit dossier bezig. Wij hebben beslist om na het bouwen van de voorpost ook een ziekenwagen aan te kopen met de drie gemeenten, zodat we straks van start kunnen gaan met de medische ondersteuning”, sprak burgemeester Pierre Deneyer(CD&V). Ondertussen zijn er al 26 vrijwilligers opgeleid door de brandweer van Lennik, waarvan de voorpost van Tollembeek deel uitmaakt. Er werd nu overeengekomen dat de gemeente Lennik, de bijkomende jaarlijkse werkingskosten ten gevolge van deze oprichting, ten laste neemt. “Wij hebben ons akkoord verklaard om de voorschotregeling naar de gemeente Lennik toe, te verhogen en dankzij de bijkomende tussenkomst van de gouverneur werd het gemeentelijk aandeel van de centrumgemeente Lennik verminderd van 45% naar 35%”, verklaarde burgemeester Kris Poelaert(CD&V).Dus zal er vanaf 1 februari een medische permanentie bestaan - niet in de nieuwe voorpost - maar in een tijdelijke container, even verderop in de Schoolstraat. “ Omdat de omgevingswerken rond de voorpost nog niet gestart zijn, was het de beste oplossing om deze dienst voor enkele maanden onder te brengen in een container, achter de gemeentelijke loods in Tollembeek. Er zal daar een ploeg klaarstaan elke dag van 7 tot 21 uur (80 % van de oproepen gebeuren tijdens deze uren), nadien wordt er gewerkt met een doorschakelsysteem. Nadat de werken definitief afgelopen zijn in de voorpost, zullen ze daar hun intrek nemen. Hoewel de snelst adequate hulp op sommige plaatsen in onze gemeente, nog steeds een uitruk vanuit Edingen, Ninove of Geraardsbergen met zich mee zal brengen”, zegt Kris Poelaert.

“Wij voelden ons moreel verplicht om met deze medische hulpverlening te starten, voor onze inwoners, maar ook voor de hulpverleners want als deze mensen niet werken dan verdienen ze niets“, besluit burgemeester Luc Deneyer(CD&V). Naast de ziekenwagen komt er ook een pompwagen van de brandweer, die dadelijk zal kunnen ingezet worden voor niet dringende zaken. Later dit jaar, vanaf de zomervakantie, komt er tevens een volwaardige brandweerdienst in de voorpost in Tollembeek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief