Werken Jaak Ballings verhuizen naar GALMAARDEN

C21

Werken Jaak Ballings verhuizen naar GALMAARDEN

Editiepajot_galmaarden_jaak_ballings_foto_marc_colpaert
Philimon in het museum in Vollezele. - Foto's © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_sigaar_jaak_ballings_foto_marc_colpaert
Zelfs de sigaar van Jaak ligt er nog. - Foto © Marc Colpaert
 

De verzamelde werken en documenten van wijlen schrijver-dichter Jaak Ballings(1881-1941), momenteel nog onder gebracht in het oud-gemeentehuis van Vollezele, verhuizen naar de bibliotheek en de archieven van Galmaarden. Tevens draagt de familie Ballings het archief definitief over aan de gemeente Galmaarden.

In 1997 al werd er een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Galmaarden en de familie Ballings, dat de verzameling werken en documenten van wijlen Jaak Ballings, dienden ondergebracht te worden in het gemeentehuis van Vollezele, onder de benaming ‘Museum Jaak Ballings, toneelschrijver’. De collectie geraakte echter stilaan in de vergeethoek, onder meer door de minder attractieve ligging van het museum op de tweede verdieping van het oud-gemeentehuis. “ Tijdens de kermis in Vollezele probeerden wij wel de mensen warm te maken om even een kijkje te komen nemen in het kleine museum, waar naast tal van documenten zelfs nog één van de laatste sigaren van Jaak tentoon werden gesteld”, zei huidig conservator Philimon Neirinckx(71). “ Ik was het aanspreekpunt als mensen naar het museum wilden bezoeken, maar de laatste jaren was er niet zo veel interesse meer. Ook de locatie op de tweede verdieping, was niet zo goed voor oudere mensen. Kwam daarbij nog eens dat de vochtigheidsgraad niet optimaal was voor al de uitgestalde documenten. Ik ben dan ook blij dat alles van hieruit weggaat, richting de bibliotheek van Galmaarden en de archieven van de gemeente Galmaarden,”, sprak Philimon Neirinckx.
Om al deze redenen werden nieuwe gesprekken aangeknoopt met de familie Ballings en verkreeg de gemeente Galmaarden van kleindochter Brigitte Ballings, haar akkoord voor de verhuis van de collectie van Vollezele naar de bibliotheek van Galmaarden en de gemeentelijke archieven. “ Door de collectie voor een groot deel onder te brengen in de bibliotheek gaan veel meer mensen de kans krijgen om kennis te maken met deze toch met uitzonderlijke persoon - hij schreef 150 toneelwerken - die ooit in onze gemeente woonde en zelfs de stichter was van de nu nog steeds bestaande toneelvereniging ‘Helpt Elkander’ uit Vollezele”, vertelde burgemeester Pierre Deneyer (CD&V). De gemeenteraad keurde ondertussen de nieuwe overeenkomst goed, zodat binnen enkele weken de collectie verhuist naar Galmaarden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief