GALMAARDEN - Marie-Jeanne Frederique overleden

C21

GALMAARDEN - Marie-Jeanne Frederique overleden

Editiepajot_galmaarden_dieren_foto_marc_colpaert__kopie_
Marie-Jeanne met hond Truffel. - Foto © Marc Colpaert
 

 

Marie-Jeanne Frederique uit de Dorekensstraat uit Galmaarden is op 79 jarige leeftijd overleden. Ze zorgde jaren voor veel meestal mishandelde dieren bij haar thuis. Haar grootste zorg was, wat moet er met mijn dieren gebeuren als ik er niet meer ben. Gelukkig kunnen de beestjes in een ander opvangcentrum terecht in Waremme(Luik).

Marie-Jeanne Frédérique bekommerde zich al bijna haar hele leven om achtergelaten of mishandelde dieren. Al was het Fabienne, de dochter van Marie-Jeanne, die ooit met de opvang voor de diertjes begon. Spijtig genoeg overleed haar dochter al in 1985. Moeder en dochter waren zo begaan met de dieren dat ze toen al een afspraak maakten. Als één van hun beiden zou overlijden, zou de andere het werk voorzetten. Na de dood van Fabienne richtte Marie-Jeanne de vzw Fabienne op en ze begon met alle soorten beestjes bij haar thuis op te vangen en te verzorgen. Op een zeker moment waren er niet minder dan tweehonderd beestjes in en rond haar woning, waarvan heel wat kippen die ze een menswaardig bestaan gaf. Als de kippen geen pluimen meer hadden, nam ze haar breinaalden en maakte voor de kippen zelfs een vestje. Een mishandelde hond ’Truffel’ kreeg bij haar opnieuw de warmte die hij nodig had. En haar prachtig initiatief bleef niet zonder gevolgen. Van de uitgeverij Readers Digest kreeg zij voor haar inzet ooit de titel van ‘Bijzondere Belg‘ en drie jaar geleden kreeg ze van een Amerikaanse organisatie zelfs een bedrag van 10.000 dollar voor al het werk dat ze deed voor zieke en achtergelaten dieren.

Dieren verzorgen was haar levenswerk. In het laatste gesprek met onze krant sprak ze meermaals haar onrust uit van wat moet er gebeuren met mijn beestjes als ik er niet meer ben. Ze had nog enkele tientallen kippen, enkele geiten, ganzen en zelfs enkele honden.

Ondertussen werd pas enkele maanden voor haar dood door Marie-Jeanne de nodige overeenkomsten afgesloten om haar diertjes - als zij er niet meer zou zijn - veilig onder te brengen in een ander opvangcentrum. Alle diertjes die nog bij haar waren gaan naar de Farm Sanctuary in Waremme nabij Luik. Dit ‘hotel’ voor diertjes wordt daar opengehouden door Vlamingen. Marie-Jeanne werd in intieme kring worden begraven.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief