GALMAARDEN - Pauwelgebeuren gaat van start

C21

GALMAARDEN - Pauwelgebeuren gaat van start

Colpaert_galmaarden_pauwel_1
 

Binnenkort maakt de gemeente Galmaarden zich klaar voor het Pauwelgebeuren. Vanaf het eerste weekend van het jaar worden de eerste voorbereidingen voor het meer dan 600 jaar oude feest genomen. Het grote feest, als afsluiter van het Pauwelgebeuren, gaat dit jaar door op zondag 25 januari. Voor Pauwel Mathy De Slagmeulder is het een droom die waarheid wordt.

Vanaf januari maakt Galmaarden zich klaar voor de Pauwelviering, het meer dan 600 jaar oude feest waarin de verschijning van Sint-Paulus wordt gevierd. Op 25 januari 1382 verscheen een witte ridder die roggebroodjes uitdeelde aan het volk. Ze aten hiervan en de pest, die de streek toen teisterde, verdween. Sindsdien wordt dit elk jaar - dus al 627 jaar - herdacht met de Pauwelviering, waarin een jongeman uit het gehucht Sint-Paulus in Galmaarden, wordt verkozen tot Pauwel.
Omdat de Pauwelviering deze keer plaatsvindt op zondag 25 januari, het feest van Paulus bekering, moest er een grote Pauwelbende zijn. Dit wil zeggen dat er naast de Pauwel nog 16 andere leden zijn: een vaandeldrager, een nar, een zakdrager, een commandant en twaalf apostelen. De Pauwel dit jaar is Mathy De Slagmeulder. “ Ik heb al enkele keren meegedaan als apostel en zelfs als vaandeldrager”, aldus Mathy. “ Het was echter een droom om ooit als Pauwel door de straten van Galmaarden te mogen rijden en dit met een grote bende. Omdat het feest dit jaar doorgaat op 25 januari moest er een grote bende aantreden, ik waagde mijn kans en werd verkozen tot Pauwel. Ik ben ondertussen bezig met het leren paardrijden, want als grote bende zullen wij heel veel te paard rijden. Als ik iets doe, doe ik het graag goed en dus moet deze Pauwelviering tot in de puntjes in orde zijn”, vertelde Pauwel Mathy De Slagmeulder. Vaandeldrager Rudy Waterplas doet voor de eerste keer mee: “ ik ben al enkele keren helper geweest bij de viering maar ik was dolblij en zelfs vereerd toen men mij vroeg, om voor de eerste keer mee te doen en dit dadelijk als vaandeldrager.”

De Pauwelviering van 2009 is ook speciaal omdat het Pauwellokaal niet meer café De Uitkijktoren is, maar café Sint-Paulus in het gehucht Sint-Paulus, de bakermat van de viering. Op zaterdag 3 januari 2009 gaan de leden van de Pauwelbende voor de eerste keer samen op stap. Ze trekken naar de Heetveldemolen om er de rogge te laten malen, een week later worden dan met dit meel de Pauwelbroodjes gerold. Vanaf dan tot 25 januari trekken de bendeleden met de Pauwel door de straten van Groot-Galmaarden en omstreken op bedeltochten en om de mensen uit te nodigen voor het grote feest. Dit feest gaat door in de Pauwelhoeve in de Geraardsbergestraat in Galmaarden. De aanwezigen kunnen er ondermeer een gouden Pauwelbroodje winnen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jan 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief