GALMAARDEN - Werken kerk starten op 2 februari

C21

GALMAARDEN - Werken kerk starten op 2 februari

Colpaert_galmaarden_puinkerk_4
Op 12 mei 2008 brandde de Sint-Pieterskerk van Galmaarden volledig uit en dit door een afgeschoten vuurpijl. - Foto: Marc Colpaert.
 

De werken aan de kerk van Galmaarden zullen van start gaan vanaf 2 februari. De nog bestaande toren zal ingemeten, gestut en geïnjecteerd worden, een voorlopig dak zal de hele kerk afschermen. De prijs van deze werken bedraagt 480.692,04 euro en zou 40 kalenderdagen in beslag nemen. Voor een nieuwe kerk moet men zeker nog twee tot vijf jaar wachten.

Op 12 mei brandde de Sint-Pieterskerk van Galmaarden af door een afgeschoten vuurpijl. Door alle bevoegde partijen werd beslist om de kerk opnieuw te herstellen. Architectuurbureau Karel Breda en het ingenieursbureau NV Triconsult maakten het lastenboek, dat door alle partijen werd goedgekeurd.

" Gezien de NV Building  de beste garanties gaf op een snelle uitvoering, bestelde de  Kerkfabriek de werken bij deze aannemer voor de prijs van 480.692,04. € netto. Alle instanties keurden het analyseverslag goed", vertelde architect Karel Breda.  Een eerste werfvergadering zal reeds plaats vinden op 7 januari 2009. De werken starten officieel op 1 februari 2009 en zullen 40 kalenderdagen in beslag nemen." De toren zal volledig ingemeten, gestut en geïnjecteerd worden. Een voorlopig dak dat steunt op een betonnen ringbalk zal het geheel afschermen. Op die wijze kan de toren gered worden en geïncorporeerd worden in het toekomstige project. Over het gehele schip wordt een voorlopig dak geconstrueerd. Alle restanten van de glasramen worden gerepertorieerd en in maatkisten gestockeerd. Fragmenten ervan zullen kunnen gered worden en bewaard om later opnieuw te plaatsen", vertelde ons Karel Breda.

Alle werkzaamheden zijn zodanig opgevat dat ze reeds een belangrijk pakket aan restauratiewerkzaamheden voorbereiden. Tevens zal het puin dat nog steeds aanwezig is in de kerk opgeruimd en gesorteerd worden op kostbaarheden. Alle partijen hopen dat deze gunstige evolutie van het herstel van de kerk kan leiden naar een duurzame oplossing voor een nieuwe parochiekerk. " Een volledige nieuwe kerk is nog niet voor morgen.  Het hangt een beetje af van welke piste ze gaan volgen voor de inwoners van Galmaarden over een nieuwe kerk kunnen beschikken, dit kan zeker nog  twee en vijf jaar duren", besluit architect Breda.

Burgemeester Pierre Deneyer is in ieder geval best tevreden met deze gang van zaken en hoopt dat de nieuwe kerk er vlug zal staan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jan 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief