REGIO -Bloemen voor Bijen

C21

REGIO -Bloemen voor Bijen

Shutterstock_1322820728
Ingezonden/ Inheemse bloemenweide
 

"Om (honing)bijen in stand te houden zijn bloemen nodig, veel bloemen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “In onze verstedelijkte omgeving en strakke tuinen komen die steeds minder voor. Stuifmeelrijke bloemen zijn immers de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt hiermee de bijen overleven. Nu het sociale leven is stil gevallen door het coronavirus hebben onze inwoners wat meer tijd om plaats te voorzien voor deze bloemen in hun tuin”.

Vlaams-Brabanders gaan 73 hectare bloemen voor bijen zaaien

De (honing)bij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, 41 gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om, samen met de Vlaams-Brabanders, mee te helpen aan het overleven van de bij in onze regio.

Overleven van de bij staat op spel

De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok over de afname van de bijenpopulatie alsmaar luider. De eerste fruitbomen, de perziken, staan reeds volop in bloei. Ze zijn zeldzaam geworden maar in Gelrode (Aarschot) verrassen ze elk jaar weer.

De bijen bij de meeste Vlaams-Brabantse imkers zijn goed door de winter gekomen. Door het gebruik van nieuwe methodes was er weinig of geen abnormale sterfte. 

Alle activiteiten van de imkers zijn opgeschort. De minister gaf de imkers wel de toelating om hun bijenkasten  het uit te zetten voor bestuiving.

“Om honingbijen in stand te houden zijn grote gevarieerde oppervlakten bloemrijke vegetaties noodzakelijk met een aanbod aan voedselrijk stuifmeel door het ganse jaar”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

18.325 zakjes bloemenzaad via 41 gemeenten

41 gemeenten uit Vlaams-Brabant engageerden zich om via de provinciale samenaankoop bloemenzaad te kopen. Zij zullen deze 18.000 bloemenzaadzakjes verdelen. Ook de Regionale Landschappen en imkers zetten hun schouders mee onder de actie.

Het gaat om de gemeenten Affligem, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Drogenbos, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Halle, Herent, Herne, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Machelen, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tienen, Tremelo, Vilvoorde en Zemst.

De verpakking bevat  20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m². Op het zakje staat de nodige uitleg over het zaaien en het onderhoud.

Als alle bloemenzaadzakjes ingezaaid worden verwachten we deze zomer 73 ha. aan bloemenvelden waar onze bijen van kunnen profiteren. De imkerskrijgen terug hun jaarlijks Tubingermengsel.

Door het coronavirus is de geplande verdeling van de zaadzakjes door de gemeenten en de Regionale Landschappen uitgesteld. Meer info over de nieuwe data zal verschijnen op www.vlaamsbrabant.be/bloemenakker

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief