GALMAARDEN - Laat naar uw borsten kijken in de mammobiel

C21

GALMAARDEN - Laat naar uw borsten kijken in de mammobiel

A_mamografie
Ingezonden foto
 
Borsten, dames u hebt er maar twee, en u doet er goed aan om deze regelmatig te laten onderzoeken. Daarom staat nog tot 14 mei de mammobiel in Galmaarden. De mammobiel is een bus die ontworpen is voor het maken van een mammografie. Al meer dan 20 jaar is ze actief in gemeenten en wijken waar geen vaste mammografische eenheid gevestigd is. Nog tot en met vrijdag 14 mei vind je de mammobiel aan het GC Baljuwhuis in Galmaarden.
Alle vrouwen van 50 tot en met 69 kunnen zich er gratis laten testen. En dat is belangrijk om borstkanker vroeg op te sporen. Zo vergroot je de kans op een succesvolle behandeling en genezing.
 
Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. De oorzaken ervan zijn nog onbekend. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing en is het bovendien dikwijls niet nodig een totale borstamputatie uit te voeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screeningsmammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan een gezwelletje gevonden worden lang voor u het kan voelen.
 
Wie mag naar de mammobiel?
Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit onze gemeente krijgen een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) om naar de mammobiel te komen. Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen.
 
Is het onderzoek gratis?
De screeningsmammografie is om de 2 jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Dus enkel de vrouwen die de voorbije twee jaar geen gratis borstkankeronderzoek lieten doen, ontvangen een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Voor meer informatie kan je terecht bij je huisarts, je gynaecoloog of het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 of op www.bevolkingsonderzoek.be.
 
Hoe maak ik een afspraak?
Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld (datum en uur). Indien dit niet voor je past, kan je bellen naar het gratis nummer 0800 60 160 om deze te wijzigen. Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) ontvangen opnieuw een uitnodiging voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen.
 
De mammobiel in Galmaarden

Onderzoeken in Galmaarden vinden plaats van 10 tot en met 14 mei aan het GC Baljuwhuis.   

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022

archief