Lokaal bestuur GALMAARDEN lanceert dementie-rugzak

C21

Lokaal bestuur GALMAARDEN lanceert dementie-rugzak

Beeld_pers_dementierugzak
Ingezonden foto
 
In samenwerking met Expertisecentrum Dementie Memo (ECD Memo) heeft de dienst thuisdiensten van het OCMW-Galmaarden een zorg dementierugzakken samengesteld. De dementierugzak - ook wel EHBD-rugzak (= Eerste Hulp Bij Dementie) genoemd - is gevuld met zorgvuldig geselecteerde materialen over het thema dementie. Hij is ontworpen om iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie, te begeleiden in de eerste zoektocht naar informatie.

Het lokaal bestuur wil op die manier dementie bespreekbaarder maken en de kennis errond vergroten. Dit project valt ook binnen de beleidsdoelstellingen om een dementievriendelijke gemeente te worden. “Het aantal mensen met dementie in Halle-Vilvoorde wordt geschat op 12 066. Voor 2035 verwacht men dat er 16 985 mensen met dementie zullen zijn. Dit is een stijging van 40,76%. De bovenstaande cijfers ondersteunen het belang van een dementievriendelijk beleid” vertelt Sophie Vermeersch, consulente ECD Memo. “Kwaliteitsvol leven met dementie kàn zeker nog, als de samenleving er de mogelijkheden voor biedt. Goede zorg en ondersteuning van de persoon met dementie, mantelzorger én omgeving op diverse terreinen is dan ook erg belangrijk. We zijn verheugd dat Galmaarden een gemeente wil zijn waar mensen met dementie en hun omgeving zich als vanzelfsprekend begrepen en geborgen voelen.” “We willen een dementievriendelijke gemeente worden. Hiervoor is nu dus een volgende stap gezet”, zegt Kurt Penninck, schepen van welzijn. “We hadden reeds een aantal boeken aangekocht die we uitlenen in onze bibliotheek, deze dementierugzakken zijn een volgende stap. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere zaken die nog uitgewerkt moeten worden, maar we willen hiermee toch zo snel mogelijk starten omdat we merken dat onze thuisdienst een grote vraag kreeg om mensen en families met dementie te ondersteunen en vooral ook te sensibiliseren naar jongdementie.”

De rugzak bevat een selectie van materialen voor zowel (jonge) kinderen, tieners als volwassenen. De inhoud bestaat onder andere uit informatieve boeken, kinderboeken, dvd’s (film) en brochures over dementie. Zo kan er op eigen tempo kennis en draagkracht vergroot worden in de zorg voor personen met dementie. De dementierugzakken worden in eerste instantie ontleend in het Sociaal Huis bij de dienst thuisdiensten zorg. “We kiezen ervoor om in eerste instantie zelf de rugzakken uit te lenen, zo kunnen we meteen een woordje uitleg bezorgen. En vernemen we de vragen, opmerkingen en/of suggesties meteen uit eerste hand.” aldus Liesbeth Wauters, dienst thuisdiensten en zorg. Je kan via thuisdiensten@galmaarden.be of via 054 89 04 80 de rugzakken reserveren en ontlenen.
"Dementie treft niet alleen de persoon met dementie, maar heeft ook een grote impact op zijn of haar omgeving. We hopen dat deze rugzak een leidraad kan zijn tijdens het zoeken naar informatie over het thema." besluit Kurt Penninck.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief