GALM/HERNE/GOOIK - U woont best niet op een Steenweg, de Molenstraat, de Stationsstraat of de Brusselstraat na de fusie

C21

GALM/HERNE/GOOIK - U woont best niet op een Steenweg, de Molenstraat, de Stationsstraat of de Brusselstraat na de fusie

Editie_galmaarden_steenweg_2__kopie_
U woont best niet op een steenweg.- Foto Marc Colpaert
 
Deze week geven de drie gemeentebesturen meer uitleg over de nakende fusie van drie gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne. Twee zaken willen wij hier even belichten, ten eerste het feit dat 1 politieke partij de CD&V alleen gaat beslissen of deze fusie doorgaat. Ten tweede honderden mensen die in totaal 35 straten wonen in de drie gemeenten moeten mogelijks van straatnaam veranderen, met alle miserie die daar bij komt kijken. Ik hoor het u al denken, daar hadden wij nog niet aan gedacht.

 Het fusietraject dat er momenteel loopt heeft als doel de kansen en de risico’s van een doorgedreven samenwerking als één gemeente in kaart te brengen. Het is een voorbereiding voor de eventuele fusie vanaf 2025. Een goede communicatie met de inwoners vinden ze belangrijk, wij ook daarom geven wij hier al twee doordenkertjes mee.

 
In de drie gemeenten heeft de CD&V de volstrekte meerderheid, dat betekent dat de CD&V(volgens een nationale peiling, stemmen nog minder dan 10 procent van de mensen voor deze partij)- alleen kan beslissen of ze een fusie willen of niet. Als we even de cijfers bekijken in Galmaarden bij de stemming in 2019 de resultaten waren: CD&V 3290 stemmen, N-VA 1772 stemmen, GBG 593 stemmen en Vlaams Belang 507 stemmen. Dus 3290 mensen stemden voor de CD&V en in totaal 2872 mensen stemden voor een andere partij. Met andere woorden als de CD&V alleen beslist om door te gaan met de fusie blijven goed meer dan 40 procent van de kiezers in Galmaarden in de kou staan. Zou het dan ook niet mooi zijn moest men in elke gemeente de gemeenteraad en de verschillende politieke partijen laten beslissen dat alle partijen bij stemming achter de fusie moeten staan of dat anders de fusie niet doorgaat?
 
De fusie gaat toch door horen wij veel mensen zeggen, die politeikers doen toch wat ze willen en wat kan het ons schelen. Fout gedacht want als de drie gemeenten 1 gemeente wordt dan mogen er geen twee dezelfde straten in de fusie gemeente zijn. In totaal komen er 35 straten in aanmerking om eventueel van naam te veranderen in 2025. U woont dus best niet in de Bergstraat, de Brusselstraat, de Edingsesteenweg, de Ninoofsesteenweg, de Groenstraat, Kapel(le)straat, kasteelstraat, Kerkstraat, Kloosterstraat, Langestraat, Lindestraat, Molenstraat, de Stationstraat of de Vollezelestraat om er maar enkele op te noemen. Maar wees gerust de politiekers gaan dat allemaal oplossen zo vertellen ze ons!  Tal van politiekers ook uit de rangen van de CD&V willen het niet op papier zetten, maar velen vertelden ons, we hadden misschien toch nog beter zes jaar gewacht met een fusie om de zaken degelijk aan te pakken! 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief