GALMAARDEN - De Bronzen Urbanus ging naar ErGoed Galmaarden

C21

GALMAARDEN - De Bronzen Urbanus ging naar ErGoed Galmaarden

Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_9__kopie_
Urbanus geeft zijn eigen bronzen beeldje weg.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_3__kopie_
De verschillende kandidaten zaten op de eerste rij.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_4__kopie_
Sarah en the boys.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_5__kopie_
Wim Adriaenssens.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_0
Hier is het om te doen.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_6__kopie_
De mannen van ErGoed.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_8__kopie_
Dansende meisjes.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_7__kopie_
De dochters van Joris zorgden voor een mooi moment.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_10__kopie_
De winnaars.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_bronzen_urbanus_11__kopie_
Urbanus met de meisjes.- Foto Marc Colpaert
 

Traditiegetrouw reikte de cultuurraad, in samenwerking met de cultuurdienst en Urbanus, eind januari de cultuurprijs uit aan een vereniging of een persoon uit de gemeente, met een bijzondere culturele verdienste. Zopas werd bekend gemaakt in het Baljuwhuis dat de bronzen Urbanus dit jaar naar de vereniging ErGoed Galmaarden ging. Ongeveer een 80 tal personen kwamen naar de grote zaal van het Baljuwhuis voor deze uitreiking. Door de corona kon dit enige tijd niet doorgaan, maar nu stonden er drie kandidaten op de lijst: kunstenaar Wim Adriaenssens, orgelbouwer Joris Potvlieghe en ErGoed Galmaarden, een vereniging die zich inlaat met erfgoed. Urbanus zelf gaf de Bronzen Urbanus aan de winnaar. Ze gingen van start met een optreden van Sarah en the boys, nadien was het al dadelijk de voorstelling van de eerste kandidaat Wim Adriaenssens uit Vollezele. Deze veelzijdige kunstenaar, hij maakt meubels, maar ook kleding voor een modeshow in Parijs of wat dacht u van bronzen beeldjes of schilderijen, Wim kan het allemaal.  

Ondertussen zorgden de leerlingen van de academie voor muziek, woord en dans dat ze de avond opluisterden met verschillende optredens. Als tweede genomineerde was het aan ErGoed Galmaarden om een woordje uitleg te komen geven. Ze begonnen als een facebookgroepje dat oude foto's online zette en ondertussen hebben ze al heel wat oude gewoonten weer op de kaart gezet, zoals de walmenbrand of het planten van de meiboom. Als laatste kandidaat kregen wij Joris Potvlieghe op het podium, een orgelbouwer en clavichordbouwer en die nog tal van andere zaken maakt. Hij had twee van zijn drie dochters meegebracht Camille en Aurore die op het podium benadrukten dat hun vader een perfectionist was en dat ze nu ze volwassen waren daar zo erg naar opkeken naar alles wat hij al gemaakt had. Binnen vele jaren zullen zijn orgels en andere instrumenten nog steeds bestaan. Joris won dan niet de bronzen Urbanus, maar daar in de zaal was toen geen trotsere vader te vinden toen zijn dochters hun eerbetoon aan hun vader uitspraken. 
Nadat Urbanus nog even een mini show ten beste gaf was het tijd om de winnaar bekend te maken en dat werd ErGoed Galmaarden. Luc Matthijs mocht de bronzen in ontvangst nemen en daar was hij best heel blij mee. Als afscheid wilden de meisjes van de academie nog snel een foto met Urbanus en wie kon daar nu neen op zeggen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief