GALMAARDEN - De Pauwel en de Kinderpauwel reden weer door het dorp

C21

GALMAARDEN - De Pauwel en de Kinderpauwel reden weer door het dorp

Pauwel_1
Feest in Galmaarden. Foto's Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_2
Feest in Galmaarden. Foto's Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_3
Feest in Galmaarden, paarden en ruiters verzamelen op de hoeve. Foto's Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_4
Feest in Galmaarden. Foto's Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_5
De meelbestrooiing op de hoeve.- Foto Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_6
De Pauwel rijdt rond op de hoeve.- Foto Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Pauwel_7
Op weg naar de kapel.- Foto Marc Van Eylen io van Marc Colpaert
 
Op de Pauwelhoeve was het druk op zondag 28 januari want dan is het feest, het grote Pauwelfeest, al meer dan 600 jaar een vaste traditie in dit deeltje van het Pajottenland. De 8 jarige Victor Massaer uit Galmaarden was de Kinderpauwel 2024. Deze laatste heeft het pauwelgebeuren met de paplepel meegekregen, want zijn vader was ook ooit Pauwel.  Ook de Pauwel Jorrit De Borre, was van de partij samen met zijn bendeleden en heel wat mensen zakten ze af naar de Pauwelhoeve.
 
De Pauwelviering, een authentiek folkloristisch feest, is sinds eeuwen vergroeid met Galmaarden, vooral met het gehucht Sint-Paulus. Over het ontstaan van de Pauwelviering bestaan verschillende legendarische verklaringen. De meest aanneembare verwijst naar een legende uit 1382: na de plundering van Geraardsbergen bleven de doden in grote getale op de velden liggen zodat vele ziekten onder mensen en dieren ontstonden. Er woedde een vreselijke pest. Op het feest van Paulus' Bekering (25 januari) verscheen te midden van alle onheil een witte ruiter, die roggebroodjes uitdeelde. De mensen aten ervan en de pest verdween. De onbekende witte ruiter, aan wie men de redding te danken had, was de heilige Paulus, de dorpspatroon. 
 
Na de gebruikelijke geplogenheden die zo ongeveeer al 600 jaar dezelfde zijn werd op de binnneplaats van de hoeve voor de eerste keer de pauwelbroodjes in de menigte geworpen. Nadien trok de Pauwel en zijn bende nog naar de bron om zijn paard te laten drinken en van daaruit ging het richting de Pauluskapel. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief