GALMAARDEN - CD&V niet blij met wat de N-VA naar voren brengt over de hoge kosten van de afgebrande kerk

C21

GALMAARDEN - CD&V niet blij met wat de N-VA naar voren brengt over de hoge kosten van de afgebrande kerk

Editie_galmaarden_ludo_persoons_2__kopie_
Ludo Persoons op een archieffoto.- Foto Marc Colpaert
 
De oppositiepartij N-VA keurt de opdracht voor de gunning van de werken, plus 13 procent erbij voor de Sint-Pieterskerk in Galmaarden niet goed en dat lieten ze ons weten, maar daar is de CD&V dan weer niet tevreden mee. "Ze verspreiden ook fake news en misleiden daardoor onze inwoners. Als CD&V-fractie vinden wij dit zeer jammer, want de herbestemming van de kerk moet in de nabije toekomst het aantrekkingspunt worden van onze gemeente. Het project zal voor de horeca, winkels, recreanten en onze inwoners een serieuze meerwaarde betekenen", zegt burgemeester Ludo Persoons.
 
"Als wij de vraag stellen wat er met het gebouw moet gebeuren krijgen we als antwoord dat we er niets moeten mee doen en beter zouden afbreken. De NVA partij weet zeer goed dat dit niet mogelijk is omdat dit over een beschermd monument gaat. Beweren dat we kunnen afbreken is een leugen of een gebrek aan dossierkennis. Wij vinden dit een doorn in het oog van onze inwoners, want dit wil zeggen dat zij geen respect hebben voor het verleden. Er hebben honderden trouwplechtigheden, begrafenissen, communiefeesten in plaatsgevonden. De bedoeling van onze meerderheidspartij is om het gebouw te bewaren langs de buitenkant en binnenin een nieuwe bestemming te geven, waar iedereen kan en mag van genieten. Wij beseffen ook dat het budget hoog is voor onze gemeente, maar wij doen er ook alles aan om zoveel mogelijk subsidies aan te vragen en hopelijk te verkrijgen.
 
Spijtige zaak is dat het departement van onroerend erfgoed van minister Diependale (NVA) de subsidie (1.140.000€) niet wil verhogen of indexeren. Wij vinden het niet logisch dat subsidiepremies niet aangepast worden aan de marktprijzen van huidige materialen en technieken.
De opdracht voor de gunning is door CD&V wel goedgekeurd. We gaan met de aangestelde aannemer en ontwerpbureau een stappenplan opmaken. Hierbij gaan we rekening houden met zoveel mogelijk behoud van parkings en activiteiten zoals kermis, koers enz. Van zodra wij meer info hebben over termijnen en inplanting van de werfzone gaan we onze bevolking duidelijk informeren over het verloop en de financiële impact", besluit de burgemeester.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief