Nu ook een gratis lokval voor de hoornaar in het gemeentehuis van Galmaarden

C21

Nu ook een gratis lokval voor de hoornaar in het gemeentehuis van Galmaarden

Editie_galmaarden_gemeentehuis_3__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Vanaf 4 maart kan je in het gemeentehuis gratis een lokval uitlenen om de opmars van de Aziatische hoornaar te helpen stoppen. Deze exotische soort vormt een bedreiging voor onze bijen en wespen, en daardoor ook voor onze biodiversiteit.
Het lokaal bestuur Galmaarden pakt de bestrijding van de Aziatische hoornaar breder aan. Bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West kan je al gratis hulp vragen om nesten te verwijderen. Daarnaast heeft het lokaal bestuur Galmaarden 100 lokvallen aangekocht. Deze kunnen inwoners dit voorjaar gratis uitlenen om de opmars van de Aziatische hoornaar te helpen stoppen.
 
Zodra de koningin van de Aziatische hoornaar begin maart haar winterschuilplaats verlaat, zoekt ze een plek om een embryonest te maken. Door op voldoende locaties selectieve lokvallen te plaatsen, worden die koninginnen gelokt en uitgeschakeld nog voor ze een nieuw nest vormen. 
 
 
BEDREIGING VOOR ONZE BIODIVERSITEIT 
De verdelging van de Aziatische hoornaar is belangrijk. De soort komt agressief uit de hoek om hun nest te beschermen. Bovendien kan 1 nest Aziatische hoornaars elk jaar zo’n 12 kilogram insecten opeten. Dit vormt een bedreiging voor onze bestuivende insecten en onze biodiversiteit. Dat heeft dan weer grote gevolgen voor insectenetende vogels. Omdat de Aziatische hoornaar geen natuurlijke vijanden heeft in onze gebieden vermenigvuldigt de soort zich bovendien zeer snel. 
 
 
ZO HERKEN JE EEN AZIATISCHE HOORNAAR
Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. In België komen 2 soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de onschadelijke Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is met 3,5 cm de kleinste van de 2 en herkenbaaraan zijn zwarte achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band.
 
 
ZO HERKEN JE EEN NEST
Zodra de voorjaarstemperaturen 15 graden bereiken, vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Zij gaan dan op zoek naar een beschutte plaats onder een afdak of struik om een nieuw nest te maken. Dat is eerst zo groot als een tennisbal, maar kan in de zomer tot 1 meter groot worden. Spot je zo’n nest, schakel dan brandweerzone Vlaams-Brabant West in. Contacteer ze via aziatische.hoornaar@zvbw.be of op 02 454 81 16 met een omschrijving en een foto van het nest. Indien het om Aziatische hoornaars gaat, komen zij het nest gratis verdelgen. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief