GALMAARDEN - Muurschildering ontdekt in kerk Vollezele

C21

GALMAARDEN - Muurschildering ontdekt in kerk Vollezele

Colpaert_galmaarden_muurschilderij_1
Een deeltje van het verborgen muurschildering. - Foto Marc Colpaert
 

Tijdens het uitvoeren van dringende instandhoudingwerken in de kerk van Vollezele, werd achter de houten lambrisering van een zijaltaar een muurschildering ontdekt. Het Agentschap R-O Vlaanderen, Onroerend Erfgoed vroeg een studie van de muurschildering. Deze werken gaan volgende maand van start.

In de maand februari was de firma nv. Building bezig met het uitvoeren van dringende instandhoudingwerken in de Sint-Pauluskerk in Vollezele. In de linker zijbeuk achter het zijaltaar moesten dringend werken uitgevoerd worden, ter bestrijding van de huiszwam. “ De arbeiders waren bezig met de bestrijding van deze huiszwam, vertelde Ludovic Thollebeek voorzitter van het Kerkfabriek. “ Toen ze enkele planken van de lambrisering op een hoogte van een achttal meters weg namen, ontdekten ze achter de houten lambrisering een muurschildering”.

De dienst Onroerend Erfgoed werd op de hoogte gebracht van deze ontdekking. Deze stelden vast dat het noodzakelijk was om een studie van de muurschildering te laten uitvoeren. Omdat er maar enkele planken werden verwijderd, is er momenteel nog niet veel zichtbaar van de muurschildering die zich volledig achter de houten lambrisering bevindt. “ Een expert van de dienst Onroerend Erfgoed kwam een kijkje nemen en vertelde dat volgens zijn eerste bevindingen deze muurschildering dateerde ergens uit het jaar 1650”, zei Ludovic. “ Maar volgens alle geschriften zou de kerk pas in 1776 gebouwd zijn, het blijft dan ook nog even wachten tot men na een grondige studie, het juiste jaartal kan vertellen”, benadrukte Ludovic Thollebeek.

Eind deze maand of begin volgende maand zal een ondernemen van start gaan met de studie van de muurschildering. Hoe belangrijk deze vondst is kan in deze fase nog niet worden vastgesteld. Dit zal pas blijken na de werken. Ondertussen blijft de stelling nog een tijdje voor het zijaltaar staan. De Misvieringen in de kerk van Vollezele gaan wel gewoon door. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 aug 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief